Opgegroeid in de hoogtijdagen van het hippiedom

Na biografieën over onder andere Albert Einstein komt biograaf Walter Isaacson nu met een biografie van de pas overleden Apple-oprichter Steve Jobs. Het is een lofzang met een donkere kant.

Een dag na het overlijden van Steve Jobs (1955-2011) staat Joan Tankersley te mijmeren op haar gazon aan Crist Drive in Las Altos. Al sinds de jaren vijftig woont ze tegenover nummer 2066, de garage waar de jonge Jobs met Steve Wozniak de eerste Apple-moederborden in elkaar schroefde. Tankersley vat het leven van haar buurjongen in één zin samen: “Steve was een hippie in afgeknipte spijkerbroek die zaken deed met mannen in dure pakken.”

Steve Jobs, de perfect getimede biografie van Walter Isaacson, is langer van stof. In 719 pagina’s beschrijft Isaacson in alle detail het werk en privéleven van de Apple-oprichter. Aan de iPhone en de iPad dankte de op 6 oktober overleden Jobs zijn status als genie: een zakenman die wist wat je wilde kopen voordat je het zelf wist, die elektronica combineerde met design en kunst. Een rebel die de technologiesector, de filmwereld, de muziekindustrie en de telecombranche veranderde. Het zijn ingrediënten voor een voorspelbare lofzang op de Apple-oprichter. Maar Isaacson beschrijft ook de donkere kant van Steven Paul Jobs: een vat vol tegenstrijdigheden, meedogenloos, onbeschoft, manipulatief, bemoeizuchtig.

U kunt het hele artikel hier lezen.

    • Een onzer medewerkers