Op zoek naar de beste beat voor het hart

British pop group the Bee Gees pose for photographers, somewhere in England, Jan. 1979. From left to right; Robin Gibb, Barry Gibb and Maurice Gibb. (AP Photo/HO) AP

Een hartmassage werkt alleen als de hulpverlener in het juiste ritme en met voldoende kracht op het borstbeen van het slachtoffer drukt. De internationale standaarden adviseren de borstkas ten minste honderd keer per minuut en ten minste vijf centimeter diep in te drukken. Pas als daaraan is voldaan, is er enige kans dat het hart van iemand met een hartstilstand weer op gang komt.

Nu blijkt het niet makkelijk om het juiste ritme aan te houden, en artsen hebben al vaker geopperd dat muziek daar wellicht bij zou kunnen helpen. Maar welke muziek? Amerikaanse reanimisten zweren bij het nummer ‘Stayin’ alive’ van The Bee Gees. De Britten kozen voor het kinderliedje ‘Nellie the Elephant’ van Ralph Butler, om cursisten te helpen het juiste ritme te vinden. Twee jaar geleden bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat ‘Nellie’ cursisten wel hielp om het juiste ritme te houden, maar dat ze luisterend naar dit nummer niet diep genoeg drukten. Zonder muziek deden ze het zelfs beter.

Britse artsen zijn daarom op zoek gegaan naar muziek met behalve het juiste ritme ook een meer uitgesproken beat. In een gerandomiseerd onderzoek lieten zij ambulancepersoneel, bijeen tijdens een congres in Auckland, Nieuw-Zeeland, reanimatie uitoefenen op een reanimatiepop. Ze vergeleken de uitkomsten zonder muziek, of terwijl de reanimisten luisterden naar ‘Achy Breaky Heart’ van Billy Ray Sirus of ‘Disco Science’ van Mirwais. Met dat laatste nummer hielden de ambulancebroeders het beste maat (82 procent) in vergelijking met ‘Achy Breaky Heart’ en geen muziek (64 en 65 procent). Maar in alledrie de omstandigheden was de massage eenderde van de tijd te ondiep. Samenvattend concluderen de onderzoekers dat deze “interessante maar niet-productieve onderzoeksrichting naar de verbetering van hartmassage misschien maar moet worden verlaten.”

Sander Voormolen

    • Sander Voormolen