Ook NK-titel 1000m naar Oenema, Groothuis wint bij de mannen

Niet de nummer twee van het afgelopen WK sprint en de winnares van zilver op de 1000m van de laatste Olympische Spelen, maar Thijsje Oenema is Nederlands kampioene geworden. Bij de mannen was Stefan Groothuis de snelste.

Oenema wint, gezichtsverlies voor Gerritsen

Oenema was, kort na het winnen van de titel op de 500m meter, vanmiddag sterker dan Annette Gerritsen.

Zo groot als de verrassing is in het optreden van Oenema dit weekend, is ook de teleurstelling over het optreden van Gerritsen. Op de 1000m kwam ze in Thialf zoveel tekort dat de rijdster uit de sprintersploeg Liga van Marianne Timmer op die afstand niet eens mag meedoen aan de wereldbekerwedstrijden.

Oenema, uit de nieuwe ploeg Op=Op Voordeelshop van Renate Groenewold, reed een tijd van 1:16.53. De tweede plaats was voor Marrit Leenstra van de Hofmeier formatie (1:16.79) die negen honderdste sneller was dan Ireen Wüst.

Mannen: Groothuis de beste op de kilometer

Stefan Groothuis is bij de mannen Nederlands kampioen geworden op de 1000 meter. In Thialf schaatste hij naar een tijd van 1.08,68 minuten. Daarmee won hij zijn rit van Sjoerd de Vries (1.09,15) ruimschoots. De tijd van De Vries bleek echter wel goed voor de zilveren medaille. Brons was er voor Kjeld Nuis in 1.09,51.

Ook voor Michel Mulder (1.09,57) en Pim Schipper (1.09,75) was er reden tot juichen. Zij plaatsten zich voor de wereldbeker. Mark Tuitert kwam daarvoor vier honderdsten te kort met zijn tijd van 1.09,79. Op de 500 meter had Tuitert ook al naast een ticket voor de wereldbeker gegrepen.

    • Jules Seegers