Ook dit is Afghanistan

Afghanistan

Het beeld dat we kennen van Afghanistan bestaat grotendeels uit militaire missies, explosies en terrorisme. Als tegengewicht portretteerde journalist en filmmaker Lukas Augustin de alledaagse gezichten van Kabul en Mazar-e Sharif.

En dus zien we het dagelijks leven van de inwoners van die twee Afghaanse steden, een schoonheid die volgens de maker hopelijk een ander beeld tekent dan de ellende die in de nieuwsbulletins voorbij komt.

Augustin woonde zelf van 2006 tot 2008 in de Afghaanse hoofdstad Kabul, onder meer om er humanitaire hulp te geven. Dit jaar keerde ze samen met haar verloofde terug om deze beelden te schieten.

Helaas kregen ze ook toen te maken met de instabiele situatie van het land: een dag nadat ze bij de blauwe moskee in Mazar-e Sharif hadden gefilmd (vanaf 4:35), werd daarvanuit het VN-gebouw in de stad aangevallen. Het geweld en de onzekerheid over de eigen veiligheid beletten de twee om nog naar andere steden te gaan om daar te filmen.

    • Peter Zantingh