Ontsnappen aan de grillen van de markt

Los van modern Grieks topdrama – tragediedichter Euripides kan trots zijn op zijn nazaten – valt er voor de particuliere belegger niet veel te genieten. Langdurig kwakkelen blijft het meest waarschijnlijke scenario voor de financiële markten, met af en toe flinke klappen naar boven en vooral naar beneden. Met aandelen en obligaties zit je machteloos vast aan die achtbaan. Gelukkig komen er alternatieven in beeld.

Structured products zijn beleggingsproducten op basis van een onderliggende waarde, vaak een index. Maar anders dan ETF’s, de trackers die zo’n index simpelweg volgen, voegen structured products daar iets aan toe. Extra zekerheid, meestal, of juist extra risico. „Ik ben die dingen jaren geleden gaan volgen uit irritatie”, vertelt Marcel Tak. „In het begin waren ze onbegrijpelijk ingewikkeld. Ze bevoordeelden vooral de uitgevende instelling.” Tak is onafhankelijk beleggingsadviseur en specialist in structured products. Hij schrijft erover op de beleggerssite IEX.nl.

„Gaandeweg ging het beter”, zegt Tak. „Ze werden transparanter, de uitgevers verstrekten meer en betere informatie.” Er kwamen zoveel data beschikbaar dat IEX begin oktober een ProductSelector kon introduceren, waarin Tak een belangrijke hand had. De ProductSelector staat op IEXProfs.nl, bedoeld voor professionele beleggers maar voor iedereen toegankelijk. Beleggers kunnen aanbieders, regio’s, sectoren en thema’s kiezen, en hup: met één druk op de zoekknop produceert de Selector de structured products die aan die keuzes voldoen. Met uitgebreide informatie per product. „Die was eigenlijk nog nergens voorhanden”, zegt Tak. „Op Morningstar bijvoorbeeld vind je die niet.”

Volgens hem bieden structured products „een kans aan de grillen van de markt te ontsnappen”. Neem de Eurozone Premie Note September 2016 van ING Bank. De startdatum was 16 september 2011, precies vijf jaar later loopt hij af. De note volgt de EuroStoxx50. Noteert die index vijf jaar lang nooit lager dan 50 procent van zijn waarde op 16 september 2011, dan garandeert de note een winst van minimaal 45 procent. Daalt de index wel met meer dan de helft, al is het maar één keer, dan vervalt de garantie. „Toch maakt die het verschil”, legt Tak uit. „Zelfs als de EuroStoxx50 keldert met 49,99 procent, geeft de note aan het eind 45 procent rendement. Met rente-op-rente is dat 7,75 procent per jaar. Beleg je rechtstreeks in de index of in de onderliggende aandelen, dan ben je 49,99 procent van je geld kwijt.”

Er is één maar. „Gaat ING tussentijds failliet, dan krijg je helemaal niks meer.” Een van de grootste aanbieders van structured products was Lehman. „De markt is flink gekrompen sinds die bank in 2008 omviel.” Begrijpelijk, maar niet terecht. „In het huidige klimaat vormen structured products een goede aanvulling op je portefeuille.”

Joost Ramaer

    • Joost Ramaer