Onhandig speelding voor echte mannen

Het is herfst. Tijd voor de bladblazer, ronkend symbool van gemak en welvaart. Bewoners van de Molenlaan in Rotterdam-Hillegersberg zijn er niet kapot van. „Ik ben overgestapt op de hark.”

En dan heb je een hele middag geblazen en dan blijkt er geen bladkorf meer te zijn. Ook de gemeentelijke korf ontkomt namelijk niet aan bezuinigingen.

De bladkorf is vooral in kleinere gemeenten een begrip. Bewoners kunnen op zo’n verzamelpunt hun bladeren gratis kwijt. De korven worden vervolgens geleegd door de gemeentelijke groendienst.

In Emmen, bijvoorbeeld, blijven de bladeren dit jaar op straat liggen. De gemeente heeft al haar 170 bladbakken geschrapt: dat scheelt 15.000 euro op de begroting. „Bewoners kunnen nog steeds bladhopen maken – maar dan zonder hek eromheen”, zegt een woordvoerder.

Vorig jaar werd de bladbak in Breda al getroffen door een bezuiniging: de gemeente ging van 322 naar 184 verzamelpunten. Volgend jaar is de bak in Eindhoven aan de beurt.

Ook in Coevorden, vorig jaar goed voor 90 korven, is de burger verantwoordelijk voor zijn eigen bladeren. Maar dat is volgens een woordvoerder geen bezuiniging. Als bladeren blijven liggen, ontstaat humus. En dat is goed voor de bodem. Coevorden zet „uit milieuoogpunt” geen containers meer neer.

    • Andreas Kouwenhoven