Nationale schaatstitels 500m voor Oenema en Smeekens

Thijsje Oenema kon niet anders dan tevreden zijn na het verslaan van de sprintersploeg Control. Beeld NOS

Schaatsster Thijsje Oenema is vanmiddag voor het eerst Nederlands kampioene geworden op de 500 meter. De Friezin won na de eerste race gisteren ook vanmiddag de sprint. Bij de mannen won Jan Smeekens met het kleinst mogelijke verschil de nationale schaatstitel op de halve kilometer.

In een tijd van 38,68 seconden klopte Oenema in een onderling duel concurrente Margot Boer (38,83) die zilver pakte. Annette Gerritsen, samen met Boer uit de Liga-ploeg van Marianne Timmer, werd vandaag in 38,94 derde en bezette die plek ook in het klassement na twee 500 meters. Voor de nieuwe schaatsploeg Op=Op Voordeelshop van oud-rijdster Renate Groenewold, voor wie Oenema rijdt, was de nationale titel direct het eerste succes.

Mulder profiteert net niet genoeg van misstap Smeekens

Bij de mannen was het nog een heel karwei voor Jan Smeekns om zijn voorsprong van 0,12 seconden op Michel Mulder vast te houden. Bij de start trapte hij in het ijs waarna hij alle zeilen bij moest zetten om de rijder van Team APPM van coach Gerard van Velde voor te blijven. De Control-schaatser slaagde daar uiteindelijk wel in met de kleinst meetbare voorsprong van één honderdste van een seconde.

Achter Smeekens en de ogenschijnlijk toch wel balende Mulder werd Stefan Groothuis derde. De ritwinst ging overigens in 35,31 naar Mulders broer, Ronald, die een tiende sneller was dan Michel. Smeekens was goed voor de derde dagtijd, genoeg om zijn vierde Nederlandse titel op de 500m binnen te slepen.

Reactie Thijsje Oenema na het winnen van het NK:
http://nos.nl/video/310499-veel-meer-dan-ik-had-verwacht.html

    • Jules Seegers