Kunstenaar Anselm Kiefer wil kerncentrale kopen

Anselm Kiefer wil een kerncentrale kopen. Dat zegt de Duitse kunstenaar in een interview met Der Spiegel. De eigenaar van de centrale, het Duitse energiebedrijf RWE, is bereid de enorme koeltoren aan Kiefer te verkopen.

De kunstenaar heeft de kerncentrale Mülheim-Kärlich op het oog, vlak bij Koblenz. Hij noemt het een potentieel „pantheon”. De 66-jarige Kiefer bezocht de centrale, die al tien jaar lang wordt ontmanteld, samen met de directie van RWE. Met de aankoop wil Kiefer een stuk Duitse geschiedenis behouden. Al weet hij nog niet wat hij met het gebouw wil aanvangen. „Ik zal geen koeien en wolken op de buitenkant schilderen.” Ook geen berglandschap, zoals op de koeltoren van Kernwasser Wunderland, het pretpark in en rond de voormalige kweekreactor van Kalkar.

Kiefer vindt de omstreden technologieën een „mythologische” kwaliteit hebben. „Mensen kunnen de technologie kennelijk nog niet controleren. Maar het is de meest fantastische vorm van energieproductie.” Tijdens zijn bezoek was Kiefer zeer onder de indruk van de imposante hoogte van de koeltoren en het cirkeltje hemel dat in de top zichtbaar was. Hij zou ook kunst in de reactorruimte willen maken, die bezoekers in verband met de straling maar kort mogen bekijken.

Als kunstenaar is Kiefer gewend aan omvangrijke projecten met soms wagneriaans mythologische zeggingskracht. Zijn schilderijen, van lood, aarde, glas en tal van materialen naast verf, zijn vaak vele meters hoog en breed. Zijn voormalig atelier op het uitgestrekte terrein van een oude zijdefabriek in Zuid-Frankrijk verbouwde hij tot een complex met onderaardse museumzalen en hoge betonnen torens.