Kredietwaardigheid Cyprus nu bijna junkstatus door Griekse crisis

President Demetris Christofias arriveert namens Cyprus bij de EU-top eind oktober waarbij besluiten zouden vallen die zijn land in grotere problemen brengen. Foto Reuters / Francois Lenoir

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Cyprus met twee stappen verlaagd naar Baa3. Dat is slechts een trede boven de junkstatus.

Moody’s waarschuwde tegelijkertijd voor verdere afwaarderingen. De Cypriotische banken zullen volgend jaar waarschijnlijk staatssteun nodig hebben omdat zij veel Griekse schuldenpapieren in de boeken hebben staan. Door het EU-akkoord over het kwijtschelden van 50 procent van de Griekse schulden verdubbelen de verliezen van de Cypriotische banken.

De overheid zal waarschijnlijk 1 miljard euro moeten steken in de banken waardoor de staatsschuld 5 tot 10 procentpunt zal oplopen, aldus AP. De drie grootste banken van Cyprus hebben gezamenlijk voor 5 miljard aan Griekse schuldenpapieren.

Moody’s komt met de strenge beoordeling Baa3 omdat het niet denkt dat Cyprus op deze manier makkelijk geld kan lenen op de markt. Een gang naar officiële noodfondsen als de trojka van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank lijkt daardoor in het verschiet te liggen.

    • Jules Seegers