Kort nieuws Economie

Producentenprijzen stegen in september

Rotterdam. De producentenprijzen in de eurozone zijn in september op maandbasis harder gestegen dan verwacht. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Op maandbasis noteerde de producentenprijzenindex in september 0,3 procent hoger ten opzichte van augustus. Vooraf door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde economen rekenden op een stijging met 0,2 procent.

Op jaarbasis was sprake van een stijging van de index met 5,8 procent. Dit was gelijk aan de verwachting van vooraf geraadpleegde economen.

Exclusief energieprijzen was in september sprake van een toename van de producentenprijzen met 0,1 procent ten opzichte van een maand eerder. Ten opzichte van een jaar geleden stegen de producentenprijzen, exclusief energie, met 3,6 procent. (Novum/Dow Jones)

Mogelijk toch acties bij ov in de grote steden

Rotterdam. Medewerkers van de stadsvervoerders in de drie grote steden gaan mogelijk binnenkort toch staken – op zijn vroegst eind volgende week. Verkeersminister Schultz van Haegen (VVD) gaat niet in op een voorstel van de vakbond, meldde een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV vrijdag.

Abvakabo FNV had voorgesteld de geplande aanbesteding van het ov in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met een half jaar uit te stellen tot 1 juli 2013. In die tijd kan onderzoek worden gedaan naar het behoud van het huidige lijnennet en werkgelegenheid. Schultz gaat hier volgens de bond echter niet mee akkoord. De vakbond gaat dit bespreken met de leden. „De kans is vrij groot dat gaat worden besloten acties te gaan voeren”, aldus een zegsvrouw. Een eerder aangekondigde staking blies de vakbond deze week af, in afwachting van de gesprekken met Schultz. (Novum)