Kort nieuws Binnenland

Minimale uitbreiding politiemissie Kunduz

Den Haag. De Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan wordt nauwelijks uitgebreid. Het kabinet wil aan de bestaande cursus voor nieuwe rekruten een achtweeks trainingsprogramma toevoegen voor lager politiekader in Kunduz. Daarvoor zijn geen extra Nederlandse militairen nodig. Wel moet het werk opleveren voor de tien marechaussees die overbodig bleken wegens een gebrek aan rekruten van de lokale politie. Nederland gaat voorlopig niet in op het NAVO-verzoek agenten te trainen uit andere provincies dan Kunduz en van de omstreden grenspolitie, die ook gevechtstaken heeft. Deze opties „worden onderzocht”. Woensdag debatteert de Kamer over het voorstel. (NRC)

Ingabire verliest geding tegen staat

Rotterdam. Nederland mag documenten van de Rwandese oppositiepolitica Victoire Ingabire aan Rwanda overdragen. Dat heeft een rechter in Den Haag gisteren bepaald. De documenten zijn vorig jaar december in beslag genomen bij een politie-inval bij Ingabire thuis in Zevenhuizen. Nederland wil de documenten overdragen aan Rwanda, waar Ingabire terechtstaat op verdenking van steun aan Hutu-extremisten. Ze spande een kort geding aan om die overdacht te voorkomen. (NRC)

Van der Laan: Occupy snel van Beursplein

Amsterdam. Het tentenkamp van de Occupy-beweging in Amsterdam moet voor 1 december van het Beursplein verdwenen zijn. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan loopt de naastgelegen Bijenkorf omzet mis door het tentenkamp. Hij wil dat het kamp verhuist naar de Zuidas. (Novum)

Cel voor frauderende ex-schooldirecteuren

Assen. Twee oud-directeuren van de Arnhemse Buitenschool moeten de gevangenis in wegens fraude. De voormalige algemeen directeur kreeg gisteren van de rechtbank in Assen vijftien maanden cel, zijn financiële rechterhand tien maanden. Ze declareerden 350 duizend euro te veel bij het ministerie van Onderwijs, door mensen op de loonlijst te zetten die niet in dienst waren. (Novum)

Politie: motorclubs ruziën over drugs

Hilversum. De strijd tussen de motorclubs Hells Angels en Satudarah draait om controle over de drugshandel. Dat heeft Joost van Slobbe, chef informatie van de Nationale Recherche, gezegd in een uitzending van KRO Reporter, gisteren. (Novum)