Jongeling Keulstra verrast met titel op 3.000 meter

Keulstra na haar rit voor de camera van de NOS.
Keulstra na haar rit voor de camera van de NOS.

Juniore Pien Keulstra mag zich een jaar lang Nederlands kampioene op de 3.000 meter noemen. De pas 17-jarige Boekelose, morgen viert ze haar achttiende verjaardag, snelde naar een tijd van 4.09,75. Die verbetering van haar persoonlijk record met bijna drie seconden was iedereen te machtig.

Diane Valkenburg (4.10,37) werd tweede voor Ireen Wüst (4.10,58).

http://nos.nl/video/310559-kampioene-keulstra-beseft-het-nog-niet.html

Net naast het podium werd Linda de Vries in 4.11,11 vierde. Janneke Ensing startte in de eerste rit, maar reed daarin een tijd van 4.12,39. Dat persoonlijk record was goed voor de vijfde plaats en het laatste ticket voor de eerste drie wereldbekerwedstrijden. Onder andere Marrit Leenstra (4.13,96), Jorien Voorhuis (4.15,51) en Paulien van Deutekom (4.15,78) visten achter het net.

Oenema en Smeekens winnen op de halve kilometer

Eerder vandaag werden de tweede races van de 500 meter verreden bij de mannen en de vrouwen. Thijsje Oenema was net als gisteren de snelste bij de vrouwen. De nationale schaatstitel op de halve kilometer bij de mannen ging naar Jan Smeekens.

Oenema wint ook op de 1000 meter

De Friezin Oenema was vanmiddag ook de snelste op de 1000 meter. Bij de mannen was Stefan Groothuis de sterkste.

    • Peter Zantingh