'Je moet niet gaan wandelen, dan kun je beter de Vierdaagse lopen'

Zangeres Do (30) is een van de vele bekende Nederlanders die zich vorig jaar lieten overhalen de marathon van New York te lopen.

Zangeres Do finishte de New York Marathon vorig jaar in een tijd van 4.44,19 uur en noemt de hardloopwedstrijd twaalf maanden later „een hel”.

Hoeveel marathons had je voor New York gelopen?

Do: „,Niet één. Sterker, ik had al tien jaar niet meer gesport; een beetje gefitnesst, dat was het wel.”

Het aura van de New York Marathon is dat je die eens gelopen moet hebben’. Gold dat ook voor jou?

„Ja. Ik liep voor een goed doel, de Mutsaersstichting. Dat is een organisatie die zich inzet tegen huiselijk geweld. Pas op hè, dat komt bij één op de vijf gezinnen voor. Ik dacht: als ik daar aandacht voor wil vragen, moet ik iets doen wat én zwaar is én publiciteit genereert. Tja, dan kies je een marathon die aanspreekt. Nou dan ben je in New York op de goede plek. Wat een waanzinnig spektakel.”

Was je door de vermoeidheid niet teleurgesteld in de uitstraling?

„Nee. Hoewel ik het als een hel heb ervaren, kan ik het iedereen aanraden, zo bijzonder is het. Op het moment dat je de finish in Central Park bereikt, maakt zich een heroïsch gevoel van je meester. Maar het was wel een grote confrontatie met jezelf. Mijn leven is hollen of stilstaan, met het gevaar dat je de drive verliest om het beste uit jezelf te halen. Ik heb de neiging niet te genieten van wat ik doe. Maar van hardlopen kreeg ik nieuwe energie.”

New York wordt de Mount Everest onder de marathons genoemd. Is dat ook jouw ervaring?

„Letterlijk zeker, want het parkoers is knap heuvelachtig. Of als je Manhattan binnenloopt en op First Avenue die oneindige rij verkeerslichten ziet, dat is ook erg. Dan ben je zo dichtbij de finish en moet je nog zover. Man, wat een beproeving. Het was veel zwaarder dan ik had verwacht. Voor vertrek had ik nog drie keer een loop van zo’n dertig kilometer gedaan. Ach, dat moet lukken, dacht ik. Nou, dat heb ik geweten.”

Deel jij de kritiek dat veel recreanten de afstand niet respecteren en de marathon door een langzame tijd ontmythologiseren?

„Nee. Ik deel de opvatting van racedirecteur Mary Wittenberg dat de New York Marathon er is om een droom te verwezenlijken. De tijd doet er niet toe. Maar je moet wel hardlopen en niet wandelen. Dan kun je beter de Vierdaagse van Nijmegen lopen.”

    • Henk Stouwdam