Islamitische sekte Boko Haram eist aanslagen Nigeria op

Een foto uit september 2011, waarop agenten aan een grote weg in Maiduguri in Nigeria staan. De radicale sekte Boko Haram viel in augustus van dit jaar een gebouw van de VN aan. Gisteren kwamen zeker 67 mensen om bij nieuwe aanslagen.
Een foto uit september 2011, waarop agenten aan een grote weg in Maiduguri in Nigeria staan. De radicale sekte Boko Haram viel in augustus van dit jaar een gebouw van de VN aan. Gisteren kwamen zeker 67 mensen om bij nieuwe aanslagen. Foto AP / Sunday Alamba

De serie aanslagen in het noorden van Nigeria van gisteren is vandaag opgeëist door de islamitische sekte Boko Haram. Niet eerder kwam de strijd tussen de groep en de Nigeriaanse regering tot zo’n breed gecoördineerde uiting van geweld.

Zeker 67 mensen kwamen om bij de aanslagen, minstens honderd raakten gewond. In de stad Damaturu werden bij diverse politiebureaus en kerken explosieven tot ontploffing gebracht nadat eerder op vrijdag een autobom afging bij een legerkantoor.

Boko Haram wil afdwingen dat de sharia, de islamitische wetgeving, wordt ingevoerd in het gehele, 160 miljoen inwoners tellende land. Er kunnen meer aanslagen verwacht worden: “We zullen overheidsdoelen blijven aanvallen totdat veiligheidsdiensten onze leden en onschuldige burgers met rust laten.” Met die laatste opmerking doelt de beweging hoogstwaarschijnlijk op wat mensenrechtenactivisten onlangs verklaarden: dat soldaten gewelddadig optreden tegen burgers in hun zoektocht naar de sekteleden.

    • Peter Zantingh