Ik vind Robin en Rafael allebei echte vlinders

DAVID: : Wat is het toch glorieus om Robin en Rafael nu te zien voetballen.

SIMON: Van Persie en Van der Vaart zijn eindelijk de spelers geworden van wie we altijd hadden gehoopt dat ze die zouden worden. Het is echt ontroerend, alsof je je dochter ziet trouwen. Ik weet nog toen ze geboren werden.

DAVID: Jij stond naast het kraambed? Ik wist niet dat je verloskundige was.

SIMON: Nee, ik bedoel 1983, toen ze beiden geboren werden. Het Nederlandse voetbal was toen bijna verdwenen. Dat jaar won Spanje met 12-1 van Malta en gingen wij niet eens naar het EK. We waren onze spelstijl vergeten. We waren genetisch in de war.

DAVID: De ‘Hollandse School’ van de jaren zeventig was in geruzie geëindigd.

SIMON: Kees Rijvers, begin jaren tachtig bondscoach, vond dat Nederlanders ‘de Brazilianen van Europa’ moesten worden. Met andere woorden: geen geklets meer over ruimte en beweging. Dribbelen! Gerald Vanenburg was de toekomst. Het was de Nederlandse midwinter. Maar toen werden Van der Vaart en Van Persie geboren, en het jaar daarop Robben en Sneijder – echte geboortes, symbolische wedergeboorte.

DAVID: Weer een jaar later keerde Cruijff bij Ajax terug als coach.

SIMON: En herontdekte hij het Nederlandse voetbal. Nu hebben we de twee beste voetballers van heel Londen.

DAVID: Ik vind Robin momenteel zelfs de beste spits van alle steden. En Spurs heeft sinds Glenn Hoddle geen artiest als Rafael gehad. Had ik je verteld dat het stemherkenningsprogramma op mijn computer hem Rafael Band of Art noemt? Hij speelt als een engeltje.

SIMON: Ik vind ze allebei eerder vlinders.

DAVID: Je bedoelt in de geest van Muhammad Ali: ‘Zweef als een vlinder, steek als een bij’?

SIMON: Ik bedoel: ze zijn echte vlinders.

DAVID: Zoals in Whatever Happened to the Likely Lads?, als Terry het levenscyclus van een kikker probeert uit te leggen?

SIMON: Sorry. In tegenstelling tot bepaalde mensen ben ik geen sprekende film- en tv-encyclopedie.

DAVID: Volgens Terry begint de kikker als een eitje, wordt het daarna een dikkopje, dan een kikker, en uiteindelijk een vlinder.

SIMON: Nee, ik bedoel echte vlinders.

DAVID: Hoe dan?

SIMON: Kijk, ook jij weet dat vlinders slechts heel kort als vlinders leven. Je denkt dat de schoonheid eeuwig zal duren, maar het bestaat maar eventjes. Volgens mij heeft Boudewijn de Groot hierover gezongen.

DAVID: Wat naar.

SIMON: Niet echt. Zo werkt de natuur.

DAVID: Maar wat heeft dat met Rafael en Robin te maken?

SIMON Nou, we volgen ze al bijna sinds hun geboorte.

DAVID: De lange jaren als larf en rups?

SIMON: Precies. Rafael zou een grote vlinder worden, werd het echter niet meteen, en ging in exil in Duitsland.

DAVID: Robin was bij Feyenoord de briljante onbegrepen moeilijke tiener die de minder getalenteerde oudere Feyenoorders ergerde. Hij werd naar Arsenal verbannen, ging bij Bergkamp in de leer, werd volwassen en draagt nu het ‘nummer 10’-shirt van Dennis.

SIMON: Dat vind ik overigens hybris, overdreven trots. Je gaat toch ook niet het nummer tien shirt van Einstein dragen?

DAVID: Jij beweert dus dat Robin en Rafael met 28 jaar niet meer heel lang vlinders zullen zijn?

SIMON: Inderdaad.

DAVID: Nog een jaar of twee?

SIMON: Volgens mijn cijfers iets korter voor een midvoor, en iets langer voor een dikke kleine middenvelder die zelfs als jongeling niet hard kon rennen. Ze hebben in elk geval meer tijd dan Robben. Chronische blessures zijn geen goed teken. Ik vrees dat zijn leven als vlinder al voorbij is. Later zullen we zeggen: ‘de WK-finale was in feite zijn afscheidswedstrijd.’

DAVID: En waar is Sneijder nu?

Simon kuper en david winner

    • David Winner
    • Simon Kuper En