'Ik kan energie in een bedrijf brengen'

Ze werkte jarenlang bij KPN en was directievoorzitter van uitzendbureau Content. Nu is Mirjam Sijmons directielid van de ANWB. „Ik houd van organisaties die midden in de samenleving staan.”

Carrière maken

„Carrière maken is nooit een doel op zich geweest. Mijn doel is altijd geweest om met andere mensen te bedenken waar een organisatie naar toe moet. wat belangrijk is voor bedrijf, personeel en klanten. Maar ik hecht wel aan een zekere zeggenschap, omdat ik meningen heb over hoe dingen moeten gaan. Maximale zeggenschap liefst. Als lid van de directie kan ik dingen in beweging zetten voor de toekomst. Maar ik kan me ook wel een andere rol voorstellen, bijvoorbeeld als coach of toezichthouder.”

De ANWB

„Ik heb gekozen voor de ANWB omdat ik het een mooi merk vind. En met 4 miljoen leden is hier enorm veel te doen. Een vereniging die maatschappelijk betrokken is en producten en diensten aanbiedt, vind ik mooi. Ik heb altijd gewerkt bij bedrijven die midden in de samenleving staan, zoals KPN en Content. Ik zou niet goed functioneren bij bijvoorbeeld een hedgefonds. Ik vind het prettig als mensen snappen wat ik doe.”

Leidinggeven

„Ik ben een informeel type. Ik zit niet overal bovenop. Ik bemoei me bijvoorbeeld niet met de vraag welke artikelen in de ANWB-bladen moeten komen. Ik probeer wel om mensen scherp te houden, zodat de organisatie het ook in de toekomst goed blijft doen. Ik regel overkoepelende zaken, zoals ‘hoe gaan we om met het merk’. Ik verwacht wel van mensen dat ze het melden als er iets niet goed gaat. Ik denk dat men vindt dat ik te veel tegelijk wil. Ik kan energie brengen in een bedrijf, maar ik ben niet goed in schematisch werken. Ik heb collega’s om me heen nodig die zorgen dat dingen afgemaakt worden en afspraken worden nagekomen.”

Stress

„Als te veel dingen niet lukken, geeft dat stress. Het helpt me om dat meteen met anderen te bespreken. Maar ik neem werk niet als ballast mee naar huis, ik lijd niet onder stress. Dat komt omdat ik niet de illusie heb dat ik alles kan beïnvloeden.”

Balans tussen werk en privé

„Ik heb geleerd om voldoende tijd te maken voor mezelf. Als ik geen tijd meer heb om met de poezen op de bank te zitten, dan word ik extreem moe. Maar ik zie die scheiding tussen privé en werk niet zo zwart-wit. Ik denk meer in dingen die me wel of geen energie geven. Ik vind boodschappen doen bijvoorbeeld vervelender dan hier op kantoor vergaderen over een nieuwe dienst die we gaan aanbieden. Vraagstukken als ‘wie gaat daarover?’ en belemmeringen als ‘dat mag niet’, ‘dat kan niet’ en ‘dat wil ik niet’, ofwel het denken in obstakels in plaats van in oplossingen, dat kost me energie. Ik wil samen oprukken naar een doel. Het gevoel dat het ertoe doet wat je doet, dat geeft energie.”

Geld

„Mijn ouders hadden weinig geld en geen auto. Toch ben ik nooit ongelukkig geweest. Mij zul je niet vol in de beleggingen zien. Maar ik wil het belang van geld niet bagatelliseren. Als je elk dubbeltje moet omdraaien, kan dat heel ellendig zijn. Maar ik ben niet bezig met het vermeerderen van geld. Ik hoef geen duur horloge of een tweede huis.”

Ambitie

„Ooit zou ik mijn kennis en kunde willen inzetten voor bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk. Een organisatie die probeert tegenwicht te bieden aan collectieve oordelen. Stigmatiseren kan tot kwalijke zaken in de samenleving leiden. En ik zou ook meer willen dromen. Daar ben ik nu te nuchter voor, ik laat overal altijd haalbaarheidsstudies op los.”

Friederike de Raat

    • Friederike de Raat