‘Ik ben geen goed mens, voel ik’

De Amerikaanse schrijver David Vann, bekend van Legend of a Suicide en Caribou Island, heeft een boek geschreven over een bekende Amerikaanse high school shooting. Hij sprak met NRC over dat boek, en over de zelfmoord van zijn vader.

 ‘Zelfmoord is een onontkoombaar onderwerp in mijn verhalen, het was onvermijdelijk dat ik erover zou vertellen’, zegt de Amerikaanse auteur David Vann, die opgroeide met twee zelfmoorden in zijn naaste omgeving en beide verwerkte in verhalen en een roman.

Vann was dertien toen zijn vader zelfmoord pleegde, de moeder van zijn stiefmoeder had dat jaren eerder al gedaan, nadat ze eerst haar echtgenoot had doodgeschoten.

„Dat zijn vader zich van het leven beroofde, nam Vann zichzelf lange tijd kwalijk. Zijn vader had hem gevraagd naar Alaska te komen – Vann woonde met zijn moeder in Californië na de scheiding van zijn ouders – maar Vann weigerde. „Ik was bang voor mijn vader, bang voor zijn wanhoop, daarom ging ik niet naar hem toe. Later voelde ik me schuldig. Was ik maar gegaan, dan had hij wellicht geen zelfmoord gepleegd.”

Dit schuldgevoel vormde het uitgangspunt voor zijn alom bejubelde debuut Legende van een zelfmoord. In zijn tweede boek, Caribou eiland, ging hij in op het wel en wee van de ouders van zijn stiefmoeder. Wanneer ik Vann ontmoet in Amsterdam, verwacht ik een zwaarmoedige man te treffen. Vrijwel het tegendeel is waar. Aan tafel zit iemand die om zichzelf kan lachen en die bevlogen praat over politiek en literatuur.

Abonnees kunnen het hele interview hier lezen.

    • Toef Jaeger