Hulpmiddelen voor ziekenhuizen in Nederland duurder dan voor buitenlandse

Nederlandse ziekenhuizen betalen substantieel meer voor medische hulpmiddelen dan ziekenhuizen in andere landen, soms wel twee keer zoveel. De fabrikanten ervan staan niet toe dat ze bij een goedkopere leverancier in een ander land kopen. Als de ziekenhuizen dat toch doen, weigeren ze bovendien artsen service en ondersteuning te bieden.

Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Een pacemaker die in Nederland 4.000 euro kost, kost in Duitsland vaak maar de helft, een kunstknie van 2.400 ook en een stent van 1.000 euro is in Duitsland voor 350 euro te koop. De mededingingsautoriteit NMa noemt de prijsverschillen “opvallend” en is met het ministerie van Volksgezondheid een studie naar de markt voor medische hulpmiddelen begonnen.

Service tot in operatiekamer drijft prijs omhoog

De prijsverschillen worden deels verklaard doordat medisch specialisten hier meer gebruik maken van de diensten van de fabrikant. Deze begeleidt in sommige gevallen pacemakerimplantaties en in een ziekenhuis in het noorden van het land staat een leverancier van kunstknieën regelmatig de orthopeden bij.

De NMa zet vraagtekens bij het functioneren van de markt voor medische hulpmiddelen:

“Het is frappant dat Nederlandse ziekenhuizen moeite lijken te hebben met het kopen van hulpmiddelen in Duitsland. Het beperken van parallelle import en het afschermen van markten kan een overtreding zijn van de mededingingsregels.” - NMa bestuurder Henk Don.

‘Zorgkosten zouden lager kunnen’

Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland beaamt dat de dure hulpmiddelen de zorgkosten in Nederland opvoeren:

“Zorgverzekeraars kopen niet die dure hulpmiddelen in, maar de behandelingen waarbij ze worden toegepast. Het is duidelijk dat die goedkoper kunnen zijn als de hulpmiddelen goedkoper zouden worden ingekocht.”

Ziekenhuizen proberen sluipwegen te bewandelen door met elkaar handel te drijven. Zo hebben ze contracten afgesloten met Duitse ziekenhuizen, die hulpmiddelen voor hen inkopen. Ook hebben enkele zich aangesloten bij een Duitse inkooporganisatie. Een Nederlands ziekenhuis overweegt een vestiging net over de grens op te richten.

Lees het volledige artikel in NRC Weekend of in de digitale editie (voor abonnees).

    • Esther Rosenberg