Hij: 'Ik spaar goeie whisky's'

Jeroen van der Heijden (31), onderzoekt als playability specialist games op gebruiksvriendelijkheid en speelbaarheid:

„Twee jaar geleden begon ik als eerste in Nederland als playability specialist. Het idee: de gebruiker betrekken bij de ontwikkeling van een spel. Ik ben vooral geïnteresseerd in serious games, waarbij het spel het middel is en educatie of revalidatie het doel. Daarmee maak ik de wereld een beetje mooier. Zo heb ik een voorlichtingsgame voor fietsende kinderen getest, waarin ze de gevaren van de dode hoek leren.

„Zelf vind ik gamen ook tof, ik heb vandaag nog voor 70 euro een spel gekocht, terwijl ik eigenlijk geen geld heb. Datzelfde overkomt me ook met whisky: ik spaar goeie whisky’s. Ik houd van de gecompliceerde smaak. Ik heb nu zo’n dertien flessen, die per stuk gemiddeld 80 euro kosten.

„Ons huis is van mijn vader die het ooit kocht voor mij en mijn broer, op voorwaarde dat hij het ook regelmatig als werkplek kon gebruiken. Rémi en ik betalen hem de hypotheekrente, maar lossen nog niet af. Volgend jaar willen we het huis kopen. Niet tegen een bodemprijs, maar mijn vader hoeft er ook geen winst op te maken. De belangrijkste reden om het huis te kopen is dat ik de controle wil hebben. Want dat mijn vader het nu als werkplek gebruikt, is een inbreuk op onze privacy.

„We kunnen het betalen omdat Rémi straks drie jaar ondernemer is en daarom van de bank mag bijdragen aan de hypotheek. Ook heb ik sinds begin dit jaar een vast contract. Dat vaste contract maakte het gesprek met Rémi over het krijgen van kinderen makkelijker voor me. Rémi stond er al langer voor open, maar ik had geen haast zolang mijn inkomen nog niet steady was.”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen