Griekse oppositieleider: Papandreou weg, dan snel verkiezingen

De Griekse oppositieleider Antonis Samaras van de conservatieve partij Nieuwe Democratie eist dat een gelegenheidsregering het hulppakket goedkeurt en daarna direct plaatsmaakt voor verkiezingen. Papandreou ziet hij het liefst direct uit beeld verdwijnen.
De Griekse oppositieleider Antonis Samaras van de conservatieve partij Nieuwe Democratie eist dat een gelegenheidsregering het hulppakket goedkeurt en daarna direct plaatsmaakt voor verkiezingen. Papandreou ziet hij het liefst direct uit beeld verdwijnen. Foto Reuters / Panayiotis Tzamaros

Papandreou is een gevaar voor het land. Hij moet opstappen en er dienen snel verkiezingen te komen. Dat zei de Griekse oppositieleider Antonis Samaras vandaag in een reactie op de woorden van zijn premier.

Die premier, de onder vuur liggende George Papandreou, kwam vanmiddag uit een gesprek met het Griekse staatshoofd en verklaarde toen dat hij snel gesprekken wil voeren over een coalitieregering. “Politieke consensus is belangrijk”, benadrukte hij.

Samaras, leider van grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie, besloot als reactie daarop zijn eerder gedane uitspraken te herhalen. Papandreou moet opstappen, er dient een overgangsregering te komen die op korte termijn het Europese hulppakket goedkeurt en daarna moeten verkiezingen snel plaatsvinden. Binnen zes weken, zegt Samaras.

Het lijkt erop dat een nieuwe regering sowieso niet geleid gaat worden door Papandreou. Zijn minister van Financiën, Evangelos Venizelos, is zijn beoogde opvolger. De premier sprak de wens uit dat die tussentijdse coalitieregering tot de reeds gepland verkiezingen in februari te laten zitten, maar daar ziet Samaras dus niets in.

Update 17:06: Samaras gaat morgen om 12:00 zelf langs bij het staatshoofd, Karolos Papoulias.

Update 17:44: Nu er twee scenario’s lijken te zijn voor de nabije politieke toekomst van Griekenland, hebben opiniepeilers de stemming onder het Griekse volk in kaart gebracht. De belangrijkste conclusie: een meerderheid heeft een voorkeur voor wat Papandreou voorstelt: een nationale eenheidsregering die enkele maanden - tot de verkiezingen - het land leidt.

In één van de polls kon die oplossing op 52 procent steun rekenen, tegenover 36 procent die liever ziet dat wat Samaras voorstelt uitgevoerd wordt. In een andere poll lagen de cijfers dichter bij elkaar: respectievelijk 45 procent tegenover 41,7 procent.

    • Peter Zantingh