Garides saganaki en gevulde courgette in avgolemonosaus

Garides saganaki – Garnalen met feta in tomatensaus

Het woord ‘saganaki’ betekent koekenpannetje, maar saganaki is ook een gerecht. Het gaat dan om een plak gebakken feta. Garides saganaki, garnalen met feta, worden niet zomaar gebakken in een pannetje, maar gestoofd in tomatensaus. Garnalen met schapenkaas lijkt een rare combinatie, maar hij is verrassend goed.

De grote garnalen hoeven geen hele grote, heel dure garnalen te zijn, ik kocht ze voor 13,90 euro het kilo. Met zes garnalen de man zit je met z’n vieren nog lang niet aan de kilo, hooguit op de helft.

Voor 4 personen: 2 el olijfolie, 2 sjalotten, 1 teen knoflook, 12 kleine zoete tomaatjes, 400 g tomaten in blokjes, snufje oregano, evt. snufje gedroogde rode peper, ½ tl suiker, 6 takjes peterselie, 200 g feta, 24 garnalen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de sjalotten en de knoflook fijn. Snijd de tomaatjes in vieren, hak de peterselie grof.

Verwarm de olie in een koekenpan (als u er een heeft die in de oven kan is dat mooi, maar het hoeft niet). Fruit de ui zachtjes aan, hij moet niet bruinen, doe er dan de knoflook bij en laat die even bakken tot hij zijn geur afgeeft. Dan de tomaatjes erbij met de oregano en eventueel de gedroogde peper. Laat vijf minuten zachtjes bakken. Doe driekwart van de peterselie erbij. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog eens tien minuten pruttelen.

Terwijl de saus staat te borrelen, kunnen de garnalen gewassen en gedeeltelijk gepeld. De koppen en de staarten blijven eraan, van het middenstuk gaat het pantser af.

Maak de saus op smaak met wat zout (niet te veel, de feta is ook zout) peper en de suiker. Snijd de feta in blokjes en doe die in de saus. Zet het vuur af.

Leg de garnalen in een vuurvaste schaal (of duw ze in de saus) giet de saus erover en zet het geheel een kwartier in de oven.

Gevulde courgette in avgolemonosaus

Voor 4 personen: 4 niet al te kleine courgettes, olijfolie, 1 flinke ui, 250 g rundergehakt, 1 kopje rijst, 2 el fijngehakte dille, 2 el fijngehakte peterselie, 1 citroen, 1 ei

Was de courgettes, snijd ze overdwars in drieën (zodat ze rond blijven) en hol de helften uit met behulp van een appelboor of een klein scherp mesje. Bewaar het vruchtvlees dat eruit komt.

Hak de ui fijn en bak die zachtjes in 1 eetlepel olijfolie. Voeg het gehakt toe samen met ongeveer de helft van het courgettevlees, peper en zout, de dille en de peterselie. Giet er een glas water bij en laat het geheel zo’n twintig minuten zachtjes sudderen. Voeg de rijst toe, vermeng goed, en haal van het vuur.

Laat de vulling even afkoelen tot hij hanteerbaar is en vul er dan de courgettes mee. Het makkelijkste gaat dat gewoon met de hand, de vulling met de duim naar binnen drukken. Leg de courgettes in één laag dicht tegen elkaar aan in een pan met dikke bodem en overgiet ze met water tot ze net niet helemaal onder staan. Giet er twee eetlepels olijfolie over en bestrooi met peper en zout. Breng aan de kook en laat een klein halfuurtje zachtjes sudderen.

Giet het stoofvocht uit de pan in een kom en kluts er een eetlepel bloem doorheen. Pers de citroen uit en meng het sap met het losgeklopte ei, giet dat rustig bij het warme kookvocht. Giet de saus over de courgettes, bestrooi eventueel met nog wat dille en dien op.