Evidentialiteit

In het artikel over evidentialiteit (Wetenschapsbijlage 22 & 23 oktober) staat dat in Indo-Europese talen niet aangegeven hoeft te worden hoe de spreker aan zijn informatie komt. In werkelijkheid komt er in Indo-Europese talen wel degelijk evidentialiteit voor, namelijk in het Macedonisch.

Wanneer je iemand de krant hebt zien lezen, kan je zeggen: ‘Toj go cita vestnikot’ – ‘Hij leest de krant’. Wanneer de persoon tegen wie jij dat hebt gezegd aan een ander dezelfde informatie wil doorgeven, zonder met eigen ogen te checken of het waar is, kan hij dat alleen doen door te zeggen: ‘Toj go cital vestnikot’. En dan zijn er nog andere vormen. .

Overigens heeft ook de met het Macedonisch nauw verwante taal het Bulgaars evidentials. Dit schijnt (Nederlandse evidential) ook te gelden voor het Albanees, het Lets en het Litouws – eveneens Indo-Europese talen.

Jaap Kamphuis,

promovendus Universiteit Leiden

    • Promovendus Universiteit Leiden
    • Jaap Kamphuis