Eneco krijgt miljard euro steun voor windpark op de Noordzee

Energiebedrijf Eneco gaat een nieuw windpark aanleggen in de Noordzee. Het heeft daarvoor gisteren bijna een miljard euro subsidie gekregen van het ministerie van Economische Zaken.

Eneco wil eind 2013 beginnen met de bouw van het park, dat voldoende stroom levert voor 135.000 huishoudens. Het park moet gaan draaien in 2014. De bouw ervan vergt een investering van 400 tot 450 miljoen euro.

Vanaf het moment dat het windpark stroom levert, komt de subsidie beschikbaar. Op elke kilowattuur geproduceerde windstroom legt de overheid een bepaald bedrag bij. In totaal is maximaal 989 miljoen euro beschikbaar voor de periode 2014-2029.

Het subsidiebedrag was door het vorige kabinet al gereserveerd. Dat maakte in totaal 5 miljard euro vrij voor de bouw van windparken op de Noordzee. Van dat bedrag had het eerder al 4 miljard vergeven, aan het Duitse bedrijf Bard. Dat wil twee parken bouwen, 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Het project is onlangs overgenomen door de Amsterdamse investeringsmaatschappij Typhoon Offshore.

In de Noordzee zijn tot op heden twee windparken in bedrijf.

Minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) is zelf geen voorstander van windenergie op zee. Twee maanden geleden zei hij te betreuren dat Nederland miljarden uitgeeft „aan het neerzetten van die paar dure windmolens in zee”.

Het nieuwe windpark van Eneco komt 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk te liggen, en 17 kilometer ten zuiden van het al draaiende Amalia-windpark van Eneco. Een naam voor het nieuwe park is nog niet gekozen. De werknaam nu luidt Q10.

Eneco wil in een later stadium zeven van de 43 windturbines van het park vervangen door een groter type dat meer stroom levert. Hiermee wil Eneco de innovatie stimuleren wat betreft funderingen, installatietechniek en grote windturbines.