EK atletiek in 2016 in Amsterdam

Amsterdam mag in 2016 de Europese atletiekkampioenschap organiseren. Dat heeft de Europese atletiekbond EEA gisteren in de Finse hoofdstad Helsinki bekendgemaakt. Amsterdam had concurrentie van het Turkse Istanbul en het Kroatische Split. De EK werden nooit in de Nederlandse open lucht gehouden. Rotterdam en Den Haag organiseerden in respectievelijk 1973 en 1989 de EK indoor.

Amsterdam presenteerde zijn bid gisterochtend in Helsinki. Bij de eerste ronde werd direct een meerderheid van stemmen behaald. „We wisten dat onze kansen goed waren, maar hoe uiteindelijk wordt gestemd, weet je niet”, zei vicevoorzitter John Bos van de Atletiekunie tegen persbureau Novum. „We hebben een goede boodschap, waarmee de atletieksport in Europa wat kan.”

Het Olympisch Stadion, gebouwd voor de Zomerspelen van 1928, is eind vorige eeuw van de sloop gered en grondig gerenoveerd door onder meer de tweede ring af te breken. Voor de EK atletiek krijgt het monumentale gebouw opnieuw een opknapbeurt.

De EK van volgend jaar worden gehouden in Helsinki, in 2014 is Zürich gastheer. In de Zwitserse stad is, net als in het Olympisch Stadion, slechts plaats voor zo’n dertigduizend toeschouwers. Deze relatief geringe capaciteit was voor de EEA geen reden om Amsterdam en Zürich af te wijzen als geschikte locatie.