Eendagsverzorgers

Diergaarde Blijdorp moet geld verdienen. Tegen betaling mag je er een dagje komen werken.

Bob van der Vlist, NRC Handelsblad, Lux, Blijdorp, 26-10-2011, Rotterdam
Bob van der Vlist, NRC Handelsblad, Lux, Blijdorp, 26-10-2011, Rotterdam

De galapagosschildpadden zijn als eerste aan de beurt. De verzorgster loopt via de achterkant het verblijf binnen. „Doe je jas maar uit, het is hier meer dan dertig graden”, zegt ze tegen de twee gastdierenverzorgers Mariëlle (27) en Richard (39).

Er is werk aan de winkel: oud voer wegvegen, vers water in de poel spuiten en stukken wortel uitdelen. Dat alles doen ze onder het toeziend oog van ouders met kinderen die tegen de ramen staan geplakt. Daarna hebben de verzorgers even quality time met de beesten. Vooral het mannetje laat zich graag aaien. Hij steekt zijn nek zover mogelijk uit zodat je goed zijn taaie, droge huid kunt voelen. Mariëlle gaat snel op haar knieën zitten. „Zo’n kans krijg je niet vaak.”

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft een nieuw programma: iedereen boven de 18 jaar kan een dagje dierenverzorger zijn. Maximaal vier personen lopen een dag mee met verzorgers in ‘Afrika’ (giraffen, leeuwen, hyena’s) of in het ‘Oceanium en Arctica’ (haaien, ijsberen, poolvossen). Mariëlle, die liever niet met haar achternaam in de krant wil, zal vandaag onder meer de pinguïns voeren. Voor het assisteren betaalt ze 250 euro.

Blijdorp maakt gebruik van het kinderlijke verlangen van zovelen een dierenoppasser te zijn. Ze moeten wel. De gemeente bouwt de jaarlijkse financiële bijdrage aan de diergaarde in vier jaar tijd af van 4,5 miljoen euro tot 800.000 euro. De totale begroting is zo’n 22 miljoen euro. Blijdorp zoekt nieuwe bronnen van inkomsten. Zo kun je bij de dierentuin terecht voor high teas, bedrijfstrainingen, kinderyoga en workshops dierentuinfotografie.

Ook het sponsorplan, waarbij bedrijven een dier naar keuze kunnen adopteren, is vernieuwd. Het heeft tot nu toe zo’n 200.000 euro opgeleverd. Dieradoptie kan ook bij andere dierentuinen, maar de Rotterdamse diergaarde gaat net een stapje verder. In Artis moeten bedrijven het doen met een bordje bij het desbetreffende dierenverblijf van zo’n 5 bij 20 centimeter, in Blijdorp kreeg het vorig jaar geboren ijsbeertje de naam Vicks – naar de producent van frisse keelsnoepjes.

De vier gastdierenverzorgers weten van de bezuinigingen bij de diergaarde. Ze vinden 250 euro veel geld, maar hopen ook dat ze zo hun dierentuin én de dieren een beetje helpen. Want bovenal zijn zij dierenliefhebbers. Mariëlle, student aan de Erasmus Universiteit, heeft thuis onder meer fazanten en paarden, de andere assistent-verzorger in het Oceanium is Richard Berghege (39) uit Roosendaal. Hij heeft 150 vogels en vijf honden. „Ik vond het het geld waard”, zal hij aan het einde van de dag zeggen.

Haaienbak

De twee worden overgedragen aan een andere dierenverzorger en wandelen via de ‘achterkant’ van het Oceanium naar de haaien. Ze komen uit bóven de bekende haaientunnel. Het bassin met 3 miljoen liter water is te diep om de bezoekers die eronder door wandelen te kunnen zien. In de haaienbak zitten vier verschillende soorten haaien en die moeten allemaal op een rustige manier te eten krijgen. De verzorgers nemen plaats aan verschillende kanten van de grote aquariumbak. Elke haaisoort heeft zijn eigen voederplek. Mariëlle en Richard nemen een aluminium bak van de tray met daarin onder meer haring, makreel en inktvis en mogen de verpleegsterhaaien eten geven. Dat gebeurt gedoseerd met een lange knijper. De haaien maken een schrokkend geluid als ze net boven het water naar hun voer happen. Als de trek afneemt, wordt het overgebleven voedsel in de keuken gewogen. „Blijkt dat we telkens wat overhouden, dan kunnen de dieren met minder eten toe”, zegt een verzorgster. Ook dat scheelt weer geld.

Opdringerig

’s Middags volgen nog de pinguïns (vis), de wasberen (vis en brokjes), poolvossen (vis en groenvoer), ijsberen (vis) en manenwolven (kale ratten). De wasbeertjes klimmen tegen Mariëlle’s been op richting emmer en de koningspinguïns pikken in haar arm („doet geen pijn hoor”). „Hee, niet doen hè”, zegt ze tegen een opdringerig exemplaar. „Wil jij er nog eentje?” vraagt ze aan een andere.

De stemming bij de evaluatie om vier uur is een stuk uitgelatener dan vanochtend bij de kennismaking. De verzorgers willen graag weten hoe de vier assistenten de dag hebben ervaren. De ‘Afrika’-verzorgers hebben schoongemaakt bij de giraffen, de leeuwen gevoerd en de lunch van gorilla Bokito klaargemaakt. Een leuke, diverse dag, concluderen ze. Datzelfde vinden ook Richard en Mariëlle. „Ik heb gewoon een pinguïn geaaid”, zegt Mariëlle.

Ze heeft één kritiekpunt. Ze begrijpt dat Blijdorp het misschien bezwaarlijk vindt om de bezoeker voor 250 euro te laten werken, maar dat had ze wel graag méér gedaan. „Ik wil poepscheppen.”

Het programma ‘een dagje dierenverzorger’ is voor dit jaar volgeboekt. In 2012 komt het programma in iets aangepaste vorm terug. Houd voor de data de website van Blijdorp in de gaten: www.diergaardeblijdorp.nl

    • Marleen Luijt