Dit is echt de beste manier om een neushoorn te vervoeren

Volgens het WNF is het in afgelegen gebieden het veiligst om het dier op deze manier te vervoeren.
Volgens het WNF is het in afgelegen gebieden het veiligst om het dier op deze manier te vervoeren. Foto WNF

In Zuid-Afrika werden dit jaar 341 neushoorns gedood door stropers. Daarmee is het aantal van vorig jaar nu al overschreden. Het Wereld Natuur Fonds vervoert zo’n beest regelmatig richting veiligheid - op z’n kop, hangend aan zijn poten, onder een helikopter.

De neushoorn is uiteraard verdoofd tijdens de reis. Dit is, volgens experts, de gemakkelijkste manier om de immense zoogdieren te vervoeren in afgelegen gebieden. Het WNF werkt samen met diverse lokale overheidsinstanties van Zuid-Afrika om de neushoorns zo in veiligheid te brengen.

Een verdoofde zwarte neushoorn wordt voorbereid op de reis van tien minuten. Foto WNF

Een verdoofde zwarte neushoorn wordt voorbereid op de reis van tien minuten. Foto WNFEen verdoofde zwarte neushoorn wordt voorbereid op de reis van tien minuten. Foto WNF

Inmiddels zijn negentien zwarte neushoorns - een bedreigde diersoort - op deze manier van de Oost-Kaap naar het veiligere Limpopo vervoerd. Volgens het WNF waren in maart van dit jaar in totaal 96 exemplaren naar een andere omgeving vervoerd. Daar, op de zogenoemde project sites, was het aantal geboren kalven toen 26.

Een verdoofde zwarte neushoorn wordt vervoerd in Zuid-Afrika. Foto WNF

Een verdoofde zwarte neushoorn wordt vervoerd in Zuid-Afrika. Foto WNFEen verdoofde zwarte neushoorn wordt vervoerd in Zuid-Afrika. Foto WNF

Jacques Flamand, hoofd van het WNF-project, benadrukt dat wel gekozen wordt voor vervoer over de grond wanneer de kwaliteit van het wegennet dat toelaat (zie daarvoor het filmpje onderaan dit artikel). De reisjes met de helikopter duren meestal niet langer dan tien minuten.

Zuid-Afrika heeft nog maar tweeduizend zwarte neushoorns over en het hele continent heeft er nog maar zo’n 4.500. De witte neushoorn komt er iets beter vanaf: zij zijn nog met ongeveer twintigduizend exemplaren.

WNF-dierenarts Jacques Flamand onderzoekt een zwarte neushoorn die met de helikopter vervoerd is. Foto WNF

WNF-dierenarts Jacques Flamand onderzoekt een zwarte neushoorn die met de helikopter vervoerd is. Foto WNFWNF-dierenarts Jacques Flamand onderzoekt een zwarte neushoorn die met de helikopter vervoerd is. Foto WNF