Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

‘De zonnige nazomer houdt nog even aan’

Het blijft ook de komende week ongewoon zacht voor de tijd van het jaar, zo denken weersvoorspellers.
Het blijft ook de komende week ongewoon zacht voor de tijd van het jaar, zo denken weersvoorspellers. Foto NRC / Arjan de Jongh

Hoewel het aanstaande maandag kan gaan regenen, blijft november buitengewoon zacht en zonnig. Als het zo doorgaat, wordt het temperatuurrecord voor november verbroken.

Ook de komende week is het zonnig en mogen we temperaturen verwachten die hoog boven het gemiddelde voor deze maand liggen, zegt een woordvoerder van weeronline.nl tegen persbureau Novum. In de afgelopen dagen werd het in het zuiden van het land al bijna twintig graden. Gisteren was de warmste 4 november ooit: er werd 17,8 graden celcius gemeten in De Bilt.

In de komende week wordt het met 15 tot 16 graden iets frisser. “Maar dat is nog altijd ruim te warm voor de tijd van het jaar”, aldus de woordvoerder. Normaal gesproken is het nu zo’n elf graden.

Voorlopig is het nog lang geen tijd voor sneeuw en ijs. “De winter is nog ver te zoeken. Koude lucht moet van de Noordpool of uit het oosten komen, maar ook daar is het momenteel warm.”

Na vijf dagen november 2011 is het gemiddelde 13,4 graden. Normaal ligt dat gemiddelde rond de 6,7 graden. Het huidige record stamt uit 1994: toen werd het gemiddeld 10,4 graden in november.