Colombiaanse leger doodt belangrijkste FARC-leider

Alfonso Cano in 2000 als commandant bij een van de pelotons aan FARC-strijders. Foto AP / Scott Dalton

De belangrijkste leider van FARC is naar nu blijkt gisteren gedood bij een bombardement van het Colombiaanse leger. De 63-jarige antropoloog Alfonso Cano is via vingerafdrukken geïdentificeerd, aldus het ministerie van Defensie.

Bij de volgens het ministerie “standaard aanval” in de zuidwestelijk gelegen staat Cauca werden ook grondtroepen ingezet. Cano was voor hen sinds september vorig jaar een hoofddoelwit nadat Defensie er al in was geslaagd de legerleider van FARC, Mono Jojoy, te doden.

De dood van de rebellenleider Cano is een zoveelste klap voor FARC. Juist de laatste maanden waren de linkse separatisten weer aan het hergroeperen en namen hun acties weer in aantal toe.

De beweging moet echter stevig incasseren sinds in 2008 onder de huidige president Juan Manuel Santos, destijds minister van Defensie, een hard beleid wordt gevoerd. Het begon destijds met het doden van FARC’s buitenlanddiplomaat Raul Reyes en de hoog aangeschreven medeoprichter Manuel Marulanda. Deze zomer werd FARC-commandant Guillermo Torres, alias Julian Conrado, opgepakt in het buurland Venezuela.

Sindsdien zijn diverse andere leidinggevenden binnen de rebellenstrijdkrachten gedood en lopen steeds meer voorname lieden over, meldt AP. De camapgne van het Colombiaanse leger kwam mede tot stand met miljardenhulp van de Verenigde Staten die ook trainingsmethodes en inlichtingen delen.

    • Jules Seegers