‘Bewijs kernprogramma Iran is nep’

Het bewijs dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zegt te hebben over een Iraans kernwapenprogramma is gefabriceerd. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Salehi vandaag gezegd.

Bronnen bij het IAEA zeiden gisteren over informatie te beschikken waaruit zou blijken dat Iran computermodellen van een kernkop heeft ontwikkeld. Bovendien is het agentschap van plan om satellietbeelden vrij te geven waarop een grote stalen container te zien zou zijn die gebruikt wordt bij het testen van kernwapens.

Salehi zei vandaag op een persconferentie dat het IAEA is bezweken onder de druk van de Verenigde Staten. “De Amerikanen hebben eerder dit soort documenten aangehaald, zoals die in het Niger-schandaal.”

Dat was een verwijzing naar frauduleuze documenten waarin stond dat Saddam Hussein had geprobeerd zogenoemde yellow cake, een type uranium, in Niger te kopen. De Amerikaanse president George Bush gebruikte het Niger-dossier om een aanval op Irak te rechtvaardigen.

    • Peter Zantingh