Ban vreest 'frontale botsing'

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft gisteren gewaarschuwd voor een „frontale botsing” tussen Israël en de Palestijnen vanwege de Palestijnse aanvraag van het VN-lidmaatschap. „Voor alle partijen is het moment nu gekomen om terughoudendheid te betrachten”, zei Ban.

Maandag besloot Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, de Palestijnen al als lid toe te laten. De VS en Israël hebben daarop aangekondigd hun contributie stop te zetten, wat Unesco een kwart van haar begroting kost. Ban maakt zich zorgen dat de problemen voor de VN zich verder uitbreiden, als de Palestijnen ook bij andere VN-organisaties het lidmaatschap aanvragen. Hij waarschuwde voor de gevolgen voor „het werk dat die organisaties doen voor miljoenen mensen over de hele wereld”.

De Palestijnse aanvraag voor de héle VN, nu in behandeling bij de Veiligheidsraad, zal het niet halen. De VS hebben aangekondigd zonodig een veto uit te spreken. Frankrijk, het Verenigde Koninkrijk en Colombia lieten donderdag weten de Palestijnse kandidatuur niet te steunen. (AFP)