Alcoholische eendenlever 8

Restaurant-Bar Wilhelminapark heeft de opvolging op orde, proeft Ronald Hoeben.

None

Bij Restaurant Wilhelminapark, gevestigd in het gelijknamige Utrechtse stadspark, heeft de hoofdrolspeler het toneel verlaten. De aankoop van het fraaie gebouw in Amsterdamse Schoolstijl en met het rieten dak, leek een aantal jaren geleden het sluitstuk te worden van de carrière van cuisinier Jon Sistermans. Hij is een boegbeeld uit de Hollandse koksgeneratie waar ook de vorige week overleden Cas Spijkers toe behoorde.

Maar laat ik niet in geschiedschrijving vervallen. Sistermans is vertrokken, maar zijn keukenstaf staat nog aan de pannen, nu onder leiding van Rik de Jonge. Hij is de laatste van een lange reeks leerlingen van Sistermans en treedt dus nu letterlijk in zijn voetsporen.

Ik heb de zaak nog nooit zo druk gezien. Daar moeten de wijzigingen op de kaart debet aan zijn waarvan er al één op de kaft te lezen staat: Restaurant-Bar. Die bar is nieuw, er is een antiek haardscherm aan opgeofferd. Er is trouwens door het hele restaurant meer drank te zien: flessenuitstallingen tussen de tafels en een zaalbrede flessenbrug aan de achterkant. Ook op de wijnkaart is het natter geworden met zeven open wijnen in wit en rood, alle zo rond de zes euro, naast een gevarieerd aanbod van flessen waaronder veel in de populaire prijsklasse. Diezelfde betaalbaarheid karakteriseert de menukaart met een ‘bistro menu’ van ‘klassiekers’, te bestellen als driegangen menu voor 35 euro, een à la carte menu met voor- en tussengerechten van 9,50 tot 13,75 euro en hoofdgerechten van 17,50 tot 25 euro. Plus het onvermijdelijke chefs verrassingsmenu van drie tot vijf gangen.

Wij zijn gekomen om ons te laten verrassen door de reguliere kaart en die festiviteiten starten – na een amuse van romige pompoensoep – met een fraai en bijzonder voedzaam voorgerecht waarmee de keuken direct een visitekaartje afgeeft. Twee forse pillen alcoholische eendenlever (13,75 euro) naast twee perfect gebraden kwartelborstjes, lof, friseesalade, walnoten, worst en gésiers, gekonfijte eendenmaagjes, bij elkaar een bonsai kerstdiner.

Hierbij vergeleken is de noedelsoep met pekingeend, gember en koriander iets minder indrukwekkend: daar had wel een wat heftiger smaak aan mogen zitten. Maar voor 8,75 euro gaat klagen in dit geval een beetje ver.

De bouillabaisse, die maar een euro duurder is, wordt gezellig en terrine geserveerd, er liggen mooie stukken gebakken vis in, al mis ik een krachtiger boodschap in de bijgeleverde rouille.

Ook de hoofdgerechten zijn uitstekend: flinke plakken rosé gebraden kalfslende met gefrituurde ansjovis en ravioli van zilverui en rozijn (22,50 euro) en heilbotfilet met dim sum van krab (23,75 euro).

Sistermans kan met trots terugblikken op wat hij in de keuken achterliet.

Restaurant WilhelminaparkWilhelminapark 65Utrecht030 2510693

    • Ronald Hoeben