achter het stuur

‘Ik heb nog nóóit een vrouw gezien die een ander niet laat invoegen’

Annemarie De Vries-Postma (1969) fotomodel en schrijfster.

Wat was vroeger uw droomauto?

„Een Maserati. Daar droom ik nog steeds van. Ik zag er ooit eentje met handbediening, ook van iemand met een dwarslaesie en dacht: als ik later groot ben wil ik die ook.”

Wat rijdt u nu?

„Een chocoladebruine Mini Clubman, mijn lievelingskleur. Zowel esthetisch als qua rijeigenschappen is het een briljante auto. Ik hou van dat stugge, kartachtige rijden. Dat geeft me een heel veilig gevoel.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Vrouwen met een goed ontwikkelde mannelijke kant. Geen tuttenbollengedoe. Lekker stevig doorrijden, auto strak in de hand, ‘gezond agressief’ en toch empathie met andere weggebruikers. Ik heb nog nóóit een vrouw gezien die een ander niet laat invoegen. Dat soort trieste oorlogjes voeren alleen mannen in het verkeer.”

Wat is het stomste wat u ooit in of met een auto hebt gedaan?

„Iemand van achter heel zachtjes aangereden voor het Krasnapolsky hotel in Amsterdam omdat hij enorm aan het tutten was. Het was een klein zetje, bedoeld als: wakker worden! Prompt stapt er een jongen van twee meter uit, die nog net mijn raam niet insloeg.”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Vroeger te hard rijden, nu gewoon heel relaxed 120 blijven rijden en doodgemoedereerd te laat komen.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Mensen die op invalide-parkeerplaatsen parkeren zonder noodzaak.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…gehandicapten die voor hun vervoer aangewezen zijn op een auto vrijstelling van de BPM en motorrijtuigenbelasting toekennen.”

    • Guus Peters