Aantal banen in VS neemt langzamer toe dan verwacht

De banengroei in de Verenigde Staten is gehalveerd ten opzichte van vorige maand. In september kwamen er nog 158.000 banen bij, in oktober waren dat er 80.000. De stijging was lager dan verwacht. De werkloosheid daalde wel, van 9,1 procent vorige maand naar 9,0 procent in oktober.

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid gisteren bekend. Economen hadden rekening gehouden met een banengroei van rond de 100.000. Om de werkloosheid gelijk te houden zijn er maandelijks 125.000 banen nodig, om de werkloosheid om laag te krijgen moet de banengroei nog hoger zijn.

De groei in oktober was de laagste in vier maanden tijd. Toch waren er ook positieve signalen in deze cijfers te vinden, die erop duiden dat de angst voor een recessie langzaam wegebt uit de Amerikaanse economie. Zo daalde het aantal mensen dat langdurig werkloos is (meer dan 27 weken) scherp, met 366.000 personen, naar 5,9 miljoen mensen. Dat is nog altijd 42,4 procent van het totaal aantal werklozen.

De Amerikaanse economie verkeert in grote onzekerheid. Dat komt mede door de „frustrerend lage groei” van de eigen economie, zoals voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve het deze week zei.

Ook de problemen in Europa (eurozone, Griekenland) zorgen voor onrust in de VS over de economische toekomst.

De Federal Reserve stelde de groeiverwachting voor heel 2011 deze week omlaag bij, met een vol procentpunt van 2,7 naar 1,7 procent. Bernanke zei daarbij dat de werkloosheid pas eind 2012 weer substantieel zal gaan dalen. De werkloosheid bevindt zich al sinds begin 2009 boven de 9 procent, met als uitschieter oktober 2009, toen de werkloosheid 10,1 procent bedroeg.

De Amerikaanse banengroei van afgelopen maand was afkomstig uit vele sectoren. De zakelijke dienstverlening (inclusief accountancy en ingenieurs) groeide met 32.000 banen; horeca- en entertainmentbedrijven wisten 22.000 banen te creëren en in de gezondheidszorg kwamen er 12.000 bij.

De bouwsector noteerde een verlies van 20.000 banen. Die sector wordt sinds de huizencrisis van 2007 extra scherp in de gaten gehouden.