Zege Grinham, Anjema uitgeschakeld op EK

De voor Nederland spelende Australische Natalie Grinham heeft de kwartfinales bereikt van de WK squash in Rotterdam. Grinham won gisteren vrij eenvoudig van de Ierse Madeline Perry.

Tegenover de verrassende zege van Grinham stond bij de mannen de uitschakeling van de Hagenaar Laurens Jan Anjema. De nummer elf op de wereldranglijst verloor van de Fransman Grégory Gaultier.

In het Rotterdamse Luxor-theater had Natalie Grinham gisteren opvallend weinig moeite met de als vierde geplaatste Madeline Perry: 11-6,11-5 en 11-8. Hoewel Perry favoriet was, bracht zij zichzelf door een reeks fouten in de problemen en werd zij in de rally’s voortdurend afgetroefd door Grinham.

De echtgenote van toernooidirecteur Tommy Berden moet het vandaag opnemen tegen Wee Wern Low uit Maleisië, traditioneel een sterk squashland. Op de WK van vorig jaar schakelde Wee Wern Low de Australische Nederlandse nog uit.

Bij de mannen werd het duel tussen Laurens Jan Anjema en Grégory Gaultier gisteravond weer een slijtageslag. In de vorige zes onderlinge wedstrijden had de Nederlander er twee gewonnen. Anjema opende sterk en nam een 2-0 voorsprong. Maar hij moest vervolgens capituleren na tempoversnellingen van zijn Franse tegenstander die in 2006 en 2007 nog WK-finalist was. Anjema verloor in vijf games: 11-8, 11-5, 5-11, 2-11 en 7-11.

Anjema was teleurgesteld na afloop. Hij stak in uitstekende vorm. In de eerste twee games kwam hij tot „het beste squash dat hij ooit heeft gespeeld”, klonk zijn zelfanalyse na afloop. „Opgezweept door het geweldige publiek haalde ik het beste in mezelf naar boven. Maar dat kostte ook veel kracht en dat brak me uiteindelijk op.”