Weer geweld in Syrië ondanks afspraak Liga

Vandaag, protestdag, zal duidelijk worden of Assad woord houdt.

In de opstandige stad Homs hebben de Syrische autoriteiten donderdag het vuren nog niet gestaakt, zoals het gisteren door Damascus geaccepteerde vredesplan van de Arabische Liga eist. Volgens een Syrische mensenrechtenorganisatie werden zeker twaalf burgers gedood, en was het geluid van zware mitrailleurs nog te horen. Later meldden activisten tankbeschietingen. Getuigen spreken van tientallen doden in het ziekenhuis van Homs.

Behalve in de stopzetting van alle geweld voorziet het plan van de Arabische Liga („zonder voorbehoud” door Syrië aanvaard) onder andere in terugtrekking van tanks uit de steden, vrijlating van alle politieke gevangenen en dialoog met de oppositie binnen twee weken. Maar de internationale gemeenschap en de Syrische oppositie zijn zeer sceptisch. Het geweld van gisteren in Homs kan in theorie nog een nabrander zijn, maar vandaag, vrijdag-protestdag, zal waarschijnlijk al de proef op de som worden.

Onder druk van het nietsontziende geweld van de Syrische autoriteiten nam de omvang van de protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad de afgelopen weken af. Alleen bij speciale gelegenheden laait het verzet weer op, zoals twee weken geleden na de dood van de Libische leider Gaddafi. Het akkoord van de Arabische Liga kan een nieuwe aanleiding vormen voor massaler protest. Syrische oppositiegroepen binnen en buiten Syrië hebben op Facebook en andere sociale netwerksites opgeroepen tot marsen en zitstakingen „op alle pleinen en straten” in het land, om de bedoelingen van de autoriteiten uit te testen.

De Syrische regering wijt het geweld aan ‘gewapende bendes’ en extremisten die het regime zouden willen ondermijnen en er een buitenlandse agenda op na houden. (NRC)