Video: ‘astronauten’ Mars500 weer ‘terug’ op aarde

Caption: A pool photo released by Moscow's Institute for Medical and Biological Problems on November 4, 2011, shows the six members of the Mars500 crew posing after they emerged from the Mars500 isolation facility in Moscow. Six volunteers emerged today from isolation after spending almost one-and-a-half-years locked away from the world at a Russian research centre to test the effects on humans of a flight to Mars. The unprecedented experiment has simulated the duration and isolation of a return journey to the Red Planet, even including "walks" on a replica of the Martian surface and 20-minute time gaps in communication with outside.AFP-PHOTO/ MOSCOW'S INSTITUTE FOR MEDICAL AND BIOLOGICAL PROBLEMS/POOL/ OLEG VOLOSHIN
Caption: A pool photo released by Moscow's Institute for Medical and Biological Problems on November 4, 2011, shows the six members of the Mars500 crew posing after they emerged from the Mars500 isolation facility in Moscow. Six volunteers emerged today from isolation after spending almost one-and-a-half-years locked away from the world at a Russian research centre to test the effects on humans of a flight to Mars. The unprecedented experiment has simulated the duration and isolation of a return journey to the Red Planet, even including "walks" on a replica of the Martian surface and 20-minute time gaps in communication with outside.AFP-PHOTO/ MOSCOW'S INSTITUTE FOR MEDICAL AND BIOLOGICAL PROBLEMS/POOL/ OLEG VOLOSHIN De zes deelnemers van de Mars500-simulatie mochten na 520 dagen uit hun capsule. Zij bootsten voor een onderzoek van ESA een Mars-reis na. Foto AFP / Oleg Voloshin

In juni 2010 stapten zes mannelijke vrijwilligers in een nagemaakt ruimteschip om een 520-dagen durende missie naar Mars te simuleren voor ruimtevaartorganisatie ESA. Vandaag ‘keerden zij weer terug’ op aarde. Wat bleker dan toen zij begonnen, maar lachend.

ESA wilde met het experiment onderzoeken hoe mensen psychologisch en fysiek reageren op de lange en hachelijke reis naar de verre rode planeet. De simulatie werd uitgevoerd in een afgesloten ruimte in het Institute for Medical and Biological Problems in Moskou. Daar bootsten het team bestaande uit Russen, Europeanen en Chinezen de 250 dagen durende heenreis, een verblijf op Mars en uiteraard de terugreis na.

De astronauten ademen weer de frisse lucht op aarde in:

In die 520 dagen dat het zestal opgesloten zat in de capsule hadden ze alleen sporadisch contact met de buitenwereld en dan voornamelijk over de missie. Dus ze hebben nogal wat historische momenten gemist: de Arabische lente, het succes van Justin Bieber en de aarbeving in Japan. Maar wat ze waarschijnlijk vooral hebben gemist is goed eten en vrouwen, zoals de Italiaanse deelnemer Diego Urbina voor het experiment al grapte.

Hoewel een Mars-missie nog ver in de toekomst ligt, hebben deze mannen al een belangrijke bijdrage gedaan aan de wetenschap. Al moesten ze daar wat zonlicht en vrijheid voor inleveren.