Tweede dag G20 van start - stemming Papandreou vanavond

Cameron, Zapatero, Obama en Merkel vanochtend bij aankomst op de G20-top in Cannes. Foto AFP / Michel Euler

In Cannes zijn de regeringsleiders van de belangrijkste economieën ter wereld vanochtend begonnen aan dag twee van de G20-top. Naast praten over de eurocrisis sloten de deelnemende landen ook een overeenkomst over belastingontduiking.

De G20-landen tekenden een overeenkomst waarin ze beloven informatie te delen en samen te werken om te voorkomen dat bedrijven en rijke particulieren belasting ontduiken door hun geld naar het buitenland te sluizen. Volgens de betrokken landen kunnen op deze wijze alsnog tientallen miljarden euro’s worden geïnd.

‘Italië komt onder curatele Internationaal Monetair Fonds’

Hoewel op de officiële agenda van vandaag naast belastingontduiking ook zaken als corruptie en de wereldwijde voedselprijzen staan, gaat het topoverleg in Cannes vermoedelijk vooral over de grote problemen in de eurozone. Vanochtend werd al bekend dat het IMF en de Europese Commissie de vorderingen van Italië bij het realiseren van economische hervormingen willen gaan monitoren. Het was aan het einde van de ochtend nog onduidelijk of de Italiaanse regering met de monitoring akkoord is.

De Franse president Sarkozy geeft vanmiddag, na afloop van de G20-top, een persconferentie. De verwachting is dat ook andere regeringsleiders met verklaringen zullen komen en dat die vooral zullen gaan over de problemen in de eurozone.

Griekenland wacht in spanning op vertrouwensstemming over Papandreou

In Griekenland wordt intussen in spanning gewacht op de parlementaire vertrouwensstemming over premier Papandreou. De Griekse oppositiepartijenblijven het aftreden van Papandreou eisen, hoewel hij zelf nog altijd met de partijen in gesprek wil over een regering van nationale eenheid. Of Papandreou de vertrouwensstemming, die vanavond laat wordt verwacht, overleeft is maar zeer de vraag omdat de regeringspartij van Papandreou nog maar 152 van de 300 zetels in het parlement heeft en veel parlementariërs van regeringspartij PASOK openlijk twijfelen aan de koers van hun leider.

    • Pim van den Dool