Time Warner doet bod van een miljard op Endemol

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft een bod van een miljard euro uitgebracht op Endemol.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. Volgens mediaredacteur Jan Benjamin van NRC Handelsblad is dit het eerste openlijke bod op het Nederlandse bedrijf. Het bod van Time Warner zou mogelijk op deze manier gedaan zijn om andere geïnteresseerden de pas af te snijden.

Het Italiaanse dagblad La Repubblica meldde eerder vandaag dat het Italiaanse mediabedrijf Mediaset en investeerder Clessidra proberen Endemol in handen te krijgen. Zij zouden zo’n tweehonderd miljoen euro hebben geboden. Eerder toonde de Britse commerciële omroep ITV al interesse.

Benjamin noemt Ronald Goes, het Nederlandse hoofd van de internationale televisie afdeling van Warner Bros, de spil van dit nieuwe bod. Hij werkte eerder voor Talpa, van John de Mol, en is ook aandeelhouder van Cyrte die samen met Goldman Sachs en Mediaset, het bedrijf van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, eigenaar zijn van Endemol.

Endemol heeft de afgelopen jaren een schuld opgebouwd van twee miljard euro omdat de huidige eigenaren schuld afschreven op de balans van het bedrijf, vertelt Benjamin. Het bedrijf onderhandelt momenteel met schuldeisers. Endemol heeft tot 15 november om te voldoen aan hun eisen. Het bod op Endemol zou daarom gezien kunnen worden als een poging van Time Warner om het Nederlandse bedrijf zo snel mogelijk over te nemen.

    • Hans Klis