Syrië schendt opnieuw afspraak met Liga, weer doden in Homs

Terwijl op diverse plaatsen protesten nog steeds met harde hand worden neergeslagen, kent het regime ook veel steun. Gisteren werd in de badplaats Tartous gedemonstreerd voor het regime. Foto Reuters / SANA

Op wat een rumoerige dag in Syrië belooft te worden zijn de eerste doden door regeringsgeweld reeds gemeld. Volgens activisten zijn in Homs zeker drie mensen gedood door tanks. Het is de tweede dag op rij van stevig militair geweld tegen demonstranten nadat Syrië een deal sloot met de Arabische Liga over het terugtrekken van het leger uit diverse steden.

Homs, een stad van een miljoen inwoners, werd vanochtend rond vier uur plaatselijke tijd langdurig onder vuur genomen. Het zou volgens persbureau AP gaan om het district Bab Amro waar regelmatig protesten tegen president Bashar al-Assad plaatsvinden.

Naar verwachting zullen vandaag weer protesten losbarsten na het Vrijdaggebed. De Verenigde Staten zeiden gisteren al geen enkel bewijs te hebben gezien van stappen die wijzen op het nakomen van de deal met de Arabische Liga.

De Verenigde Naties schatten het aantal omgebrachte demonstranten inmiddels op 3.000. De Liga heeft het regime van Assad twee weken gegeven om tegemoet te komen aan de afspraken. Die houden behalve terugtrekking van het leger onder meer in dat journalisten, mensenrechtenorganisaties en de Liga zelf toegang krijgen tot het land.

Video gisteren op YouTube gezet van mitrailleur- en artillerievuur in Homs:
http://youtu.be/vdR6db3twEI

    • Jules Seegers