Syrië biedt opstandelingen amnestie aan, VS sceptisch

Caption: Soldiers are seen at an army checkpoint in Hula, near Homs November 4, 2011. Syrian troops' response to anti-government protests after Friday prayers will be a litmus test of the president's agreement with the Arab League to stop shooting and open talks with the protesters, opposition leaders said. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: Soldiers are seen at an army checkpoint in Hula, near Homs November 4, 2011. Syrian troops' response to anti-government protests after Friday prayers will be a litmus test of the president's agreement with the Arab League to stop shooting and open talks with the protesters, opposition leaders said. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Syrische soldaten bij een checkpoint bij de stad Homs. Daar vuurden tanks vandaag voor de tweede dag op rij op demonstranten. Foto Reuters

Het regime van de Syrische president Bashar al Assad heeft opstandelingen opgeroepen om hun wapens in te leveren en zichzelf aan te geven bij de veiligheidsdiensten. Wie dat doet wordt onmiddellijk amnestie verleend. De Verenigde Staten hebben opstandelingen opgeroepen hier geen gebruik van te maken. Dat meldt persbureau AFP.

De Amerikaanse autoriteiten staan sceptisch tegenover het aanbod van amnestie aangezien het regime van Assad zich niet lijkt te houden aan de overeenkomst die het woensdag sloot met de Arabische Liga. Daarin staat vastgelegd dat Syrië het geweld tegen burgers moet staken en binnen twee weken het leger uit de steden terug moet trekken en dat journalisten, mensenrechtenorganisaties en de Liga toegang krijgen tot het land.

Maar vandaag was de tweede dag op rij dat het regime zwaar militair geweld tegen demonstranten inzette na het sluiten van de deal met de Liga. Zeker vijftien demonstranten kwamen om het leven door toedoen van veiligheidsdiensten tijdens massale betogingen tegen Assad. Vanochtend vroeg al openden tanks in de stad Homs het vuur op burgers, daarbij kwamen drie mensen om.

http://youtu.be/uGp1HSYa94o

In Syrië vinden sinds maart vrijwel dagelijks massademonstraties plaats tegen het bewind van Assad. De betogingen worden consequent met hard geweld neergeslagen. Volgens de verenigde Naties zijn al meer dan 3000 mensen omgekomen door overheidsgeweld.

Berichtgeving vanuit Syrië is vaak moeilijk te controleren, omdat buitenlandse nieuwsbronnen niet of nauwelijks worden toegelaten.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Syrië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis