Speculaties over militaire actie tegen Iran

Netanyahu zou een meerderheid zoeken voor een aanval en de Britten zouden voorbereidingen treffen.

De kwestie van mogelijke internationale militaire actie tegen verdachte nucleaire installaties in Iran is de afgelopen dagen op diverse plaatsen aan de orde gekomen. De Britse regering „houdt alle opties open”, liet ze weten in reactie op een bericht dat de strijdkrachten versneld plannen maken voor mogelijke militaire actie. In Israël meldde een functionaris dat premier Netanyahu zijn kabinet probeert over te halen om in te stemmen met een aanval op Iran.

De Britse krant The Guardian meldde dat Britse militaire planners onderzoeken waar het best schepen en onderzeeërs kunnen worden gestationeerd in het geval van een Amerikaanse aanval op Iran. Volgens The Guardian gelooft Defensie dat Washington mogelijk zal besluiten zijn plannen voor gerichte raketaanvallen te versnellen. Als Washington zijn plannen doorzet, zal het Britse militaire hulp vragen en krijgen, aldus Britse functionarissen. Zo’n aanval, aldus het bericht, is niet te verwachten voor de Amerikaanse verkiezingen, volgend jaar november.

De Israëlische krant Haaretz meldde dat Netanyahu probeert om de weerstand van een meerderheid van zijn kabinet tegen militaire actie te overwinnen. Onduidelijk is of Netanyahuwerkelijk wil aanvallen, of met deze dreigementen de internationale gemeenschap wil aanzetten tot hardere sancties tegen Iran.

Midden deze maand komt Iran weer aan de orde in het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Waarschijnlijk zal het rapport nieuwe aanwijzingen bevatten dat Teheran heimelijk werkt aan een nucleair wapenprogramma. (Reuters, AFP)