Skimmers gebruiken laatste skimkansen

Winkeliers die het nieuwe pinnen nog niet ingevoerd hebben de dupe.

Skimmers hebben nog twee maanden de tijd om via de magneetstrip op pinpassen bankgegevens illegaal te kopiëren. Vanaf 1 januari volgend jaar moeten winkeliers overstappen naar een veiliger systeem waarbij een chip op de pinpas wordt gelezen.

Currence, verantwoordelijk voor het betaalverkeer in Nederland, waarschuwde gisteren dat winkeliers die nog gebruik maken van de ‘oude’ manier van pinnen extra op hun hoede moeten zijn omdat criminelen massaal gebruik maken van hun laatste skimkansen.

Vorig jaar daalde de totale skimschade in Nederland van 38 naar 19 miljoen euro. Dit jaar zijn er volgens Currence weer meer skimgevallen vanwege het verdwijnen van het pinnen met de magneetstrip, begin volgend jaar. Per 1 januari 2012 verdwijnt het oude pinnen om plaats te maken voor het ‘nieuwe pinnen’ met een pas voorzien van de zogenoemde EMV-chip.

Die chip moet niet alleen het skimmen tegengaan, maar is ook onderdeel van een nieuw betaalsysteem waarbij in andere Europese landen overal met een Nederlandse pas betaald kan worden. (NRC)