Rutte: referendum was bizar voornemen van Griekenland

Netherlands' Prime Minister Mark Rutte waits to welcome Denmark's Prime Minister Helle Thorning-Schmidt at the Binnenhof, seat of Dutch government in The Hague, Netherlands, Thursday, Oct. 27, 2011. (AP Photo/Bas Czerwinski)
Netherlands' Prime Minister Mark Rutte waits to welcome Denmark's Prime Minister Helle Thorning-Schmidt at the Binnenhof, seat of Dutch government in The Hague, Netherlands, Thursday, Oct. 27, 2011. (AP Photo/Bas Czerwinski) Foto AP / Bas Czerwinski

“Het Griekse plan voor een referendum was een bizar voornemen.” Dat zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Rutte heeft de afgelopen week veel getelefoneerd met zijn Europese collega’s en kenbaar gemaakt aan Papandreou dat hij er alles aan zou doen om de zesde tranche te blokkeren wanneer het referendum door zou gaan.

“De diplomatieke druk op Griekenland was behoorlijk.”

‘Europa heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, nu Griekenland aan zet’

Volgens Rutte heeft Griekenland met het Europese noodpakket zicht op een houdbare staatsschuld en zicht op economische groei.

“Europa heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en Griekenland is nu aan zet.”

Het referendum is officieel van de baan, zo maakte de Griekse minister Venizelos van Financiën vandaag bekend. Toch zegt Rutte dat het “nog te vroeg is om te juichen”:

“Het is nu wachten op de vertrouwensstemming vanavond in het Griekse parlement. [...] De uitkomst van vanavond moet zijn: we gaan dat pakket onmiddellijk uitvoeren.”

‘Goed dat IMF voortgang in Italië gaat monitoren’

Hetzelfde geldt voor Italië, aldus de premier. Het nieuws dat Italië zijn hervormingsprogramma laat monitoren door het IMF juicht Rutte toe. Het is volgens Rutte van het grootste belang dat de Italiaanse schuld omlaag gaat en de Italiaanse economie weer gaat groeien.

“We kunnen niet hebben dat Berlusconi A zegt en B doet. De Italiaanse regering moet niet alleen de maatregelen némen, maar ook uitvoeren.”

Op de vraag of Rutte het niet jammer vindt dat hij niet aan tafel zit bij de G20-top, antwoordt hij:

“Ik vind heel veel dingen in het leven jammer. We zijn er niet bij. Maar wat ik tot nu toe uit de top zie komen, wijkt niet af van wat wij als inzet zouden hebben.”

    • Marije Willems