PVV gaat wet maken tegen weigerambtenaar

De Partij voor de Vrijheid (PVV) komt met een eigen initiatiefwet voor de weigerambtenaren. De PVV vindt dat iedere trouwambtenaar ook homoseksuele stellen zou moeten trouwen. Daarmee gaat de partij in tegen het standpunt van coalitiepartij CDA en vooral tegen dat van de gereformeerde SGP, gedoogpartner in de Eerste Kamer.

Door nu zelf met een initiatiefwet te komen lijkt de politieke discussie voorlopig gesust. Het maken en behandelen van zo’n initiatiefwet neemt veel tijd in beslag. Daarmee wordt een mogelijk conflict binnen de coalitie voorkomen.

Tegelijk heeft de PVV besloten een motie van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent niet te steunen. Die motie komt inhoudelijk op hetzelfde neer, namelijk dat elke trouwambtenaar ook homoseksuele huwelijken moet afsluiten. „Ik vind dit een politieke truc om de rust in de coalitie te bewaren”, zegt Ineke van Gent.

Van Gent brengt haar motie in stemming in de Tweede Kamer zodra het kabinet met een standpunt over de weigerambtenaren is gekomen. Minister Van Bijsterveldt (Emancipatie, CDA) en minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) hadden beloofd om vóór 1 november met een standpunt te komen, maar dat hebben zij niet gered.

Het onderwerp ligt binnen het kabinet nog gecompliceerder, doordat de liberale VVD heeft gezegd ook tegen weigerambtenaren te zijn. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert stond de afgelopen maanden op hetzelfde standpunt als GroenLinks en de meeste andere oppositiepartijen. Hennis zegt nu dat zij het kabinetsstandpunt afwacht, alvorens te besluiten de motie van GroenLinks te steunen. Van Gent: „Voor de VVD zou het een draai van 180 graden betekenen als het kabinet besluit dat ambtenaren mogen blijven weigeren om homoseksuele stellen te trouwen.”