PvdA: trek vergoeding afwezig raadslid in

Gemeenteraadsleden die hun werk als volksvertegenwoordiger niet serieus nemen, moeten hun vergoeding kunnen verliezen. PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen heeft vandaag een initiatiefwetsvoorstel ingediend tegen zulke ‘spookraadsleden’.

Gemeenteraadsleden moeten per jaar meer dan de helft van de stemmingen bijwonen, staat in het voorstel. Als ze dat niet doen, dan kan een tweederde meerderheid van de raad besluiten om de vergoeding in te trekken. Dit voorstel moet ook gelden voor leden van de Provinciale Staten en de waterschappen. „Raadsleden hoeven wat mij betreft echt niet alle vergaderingen bij te wonen. Ze moeten helemaal zelf weten hoe ze hun taak als gemeenteraadslid invullen. Maar bij stemmingen moeten ze aanwezig zijn, anders nemen ze hun taak als volksvertegenwoordiger niet serieus”, zegt Pierre Heijnen in een toelichting.

In elk geval elf gemeenten hebben nu te maken met zulke spookraadsleden, volgens de enquête die Heijnen liet houden onder lokale PvdA-fractievoorzitters. Eerdere onderzoeken laten iets hogere aantallen zien. Volgens onderzoek uit 2007 lag het aantal spookvolksvertegenwoordigers toen tussen de 17 en 58. In totaal zijn er in Nederland bijna negenduizend gemeenteraadsleden.

Gemeenten en Provinciale Staten kunnen nu niets doen tegen raadsleden die na hun aantreden niet meer verschijnen. Heijnen verwacht in de Tweede Kamer steun voor zijn voorstel. De Kamer heeft eerder al een motie aangenomen waarin stond dat spookraadsleden op hun vergoeding gekort zouden moeten worden.

Die motie had Heijnen ingediend naar aanleiding van een geval in Nuenen. Raadslid Jirka van de Ven streek daar zo’n 20.000 euro aan vergoedingen op, terwijl ze zich nooit liet zien.

Een ander bekend geval is Jean-Paul Voets. Hij was jarenlang onafhankelijk raadslid in Leiderdorp, nadat hij bij de SP was vertrokken wegens een ruzie. Ruzie binnen politieke partijen is de belangrijkste reden voor gemeenteraadsleden om niet meer op vergaderingen te komen.