Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Spekman: PvdA moet uit de Amsterdamse grachtengordel

Foto NRC / Roel Rozenburg

Het hoofdkantoor van de PvdA moet uit de Amsterdamse grachtengordel. Als Kamerlid Hans Spekman voorzitter wordt van de partij, zal hij hier zijn best voor doen, zo zegt hij vandaag in NRC Handelsblad.

Spekman:

“Ik wil het hoofdkantoor van de Herengracht halen en in een normale wijk zetten. Dat scheelt ook weer geld, want zo’n kantoor in de Amsterdamse grachtengordel is natuurlijk niet gratis.”

Spekman wil ook het ledenaantal van 54.000 naar 100.000 brengen. Daarnaast zal hij voorstellen ook niet PvdA’ers het recht te geven een nieuwe lijsttrekker te verkiezen. Naar Frans voorbeeld zullen zij die willen meestemmen voor het lijsttrekkerschap van de partij, slechts een euro moeten betalen en een progressief manifest ondertekenen.

Spekman is voorlopig de enige kandidaat, zo bevestigt de partij. Tot zondagavond 12 uur kunnen andere PvdA’ers zich melden, mits zij vijftig handtekeningen hebben die hun kandidatuur ondersteunen.

In januari kiezen de leden de nieuwe voorzitter. De huidige partijvoorzitter Lilianne Ploumen kondigde onlangs haar vertrek aan. Spekman noemt haar niet als een van zijn voorbeelden. Hij noemt Felix Rottenberg, omdat die de partij liet “broeien en bruisen”, en Ruud Koole, omdat die de leden meer inspraak heeft gegeven.

Lees het volledige interview vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie voor abonnees.