PvdA: geen geld meer naar raadsleden die nooit komen opdagen

Raadsleden die nooit komen opdagen bij vergaderingen moeten geen geld meer krijgen. De PvdA dient daarvoor een wetsvoorstel in, zegt Tweede Kamerlid Pierre Heijnen, die vandaag een initiatiefwet indient. Uit een steekproef van de partij blijkt dat in elf gemeenten in totaal twaalf spookraadsleden van verschillende partijen zitten.

De afwezige raadsleden zijn in veel gevallen uit hun partij gezet, maar weigeren hun zetel op te geven. Ze gaan verder als losse fractie en ontvangen maandelijks duizend tot vijftienhonderd euro zonder daar iets voor te hoeven doen.

“Het gaat niet om het geld. Opgeteld gaat het niet om een groot bedrag. Maar door als sanctie het geld af te pakken hopen we dat afwezige raadsleden zelf opstappen. (…) Zoals iedereen moeten ook raadsleden werken voor hun geld. We kunnen iemand niet uit de raad zetten, maar we kunnen wel zeggen: als je verzaakt krijg je er geen cent voor. Dan is het hopelijk snel afgelopen.”

Momenteel kunnen raadsleden wel al gekort worden maar ‘slechts’ tot maximaal twintig procent. De PvdA wil kunnen ingrijpen als raadsleden, maar ook vertegenwoordigers in deelraden en Provinciale Staten, een jaar lang meer dan de helft van de vergaderingen afwezig zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) antwoordde eerder op vragen van Heijnen dat hij de zorgen deelt, maar dat ingrijpen te ingewikkeld is.

    • Jules Seegers