PSV en FC Twente verder, AZ gelijk

PSV en FC Twente hebben zich gisteravond al verzekerd van een plaats in de knock-outfase van de Europa League. In de volgende ronde – eind februari – is plek voor 32 clubs.

AZ kan zich als derde Nederlandse club plaatsen. De Alkmaarse ploeg verspeelde gisteravond een 2-0 voorsprong bij Austria Wien en blijft na het 2-2 gelijkspel tweede in de poule. Na vier van de zes groepsduels heeft AZ een punt voorsprong op Austria, dat met 2-0 achter kwam door treffers van Elm (strafschop) en Wernbloom. Maar zoals vaker in Europese uitduels kon AZ de winst na rust niet veiligstellen.

In de eigen Veste won FC Twente met 3-2 van Odense, dat vorige week in Denemarken nog met 4-1 verloor van de ploeg uit Enschede. Invaller Fer maakte acht minuten voor tijd de winnende treffer. Landzaat had eerder de 2-1 gescoord. De 1-1 kwam voort uit een eigen doelpunt van de Denen.

FC Twente leidt in groep K, met drie punten voorsprong op Fulham. De ploeg van de Nederlandse trainer Jol won in Londen met 4-1 van Wisla Krakau van de Nederlandse trainer Maaskant. Fulham heeft vier punten voorsprong op Odense en is niet zeker van een plaats in de volgende ronde.

PSV speelde thuis met 3-3 gelijk tegen Hapoel Tel Aviv. Wijnaldum, Toivonen en Strootman scoorden voor de ploeg van trainer Rutten die een 3-1 achterstand moest goedmaken om zich te plaatsen.

De Israëliërs kwamen verrassend op voorsprong. Gestuntel achterin van Marcelo werd door Damari afgestraft. Dankzij een technisch fraaie actie Wijnaldum werd het vrijwel meteen gelijk. PSV ging op jacht naar een treffer, maar Tamuz zette Hapoel weer op voorsprong.

Na rust deelde Hapoel opnieuw een tik uit. Tamuz reageerde op een halve redding van de Zweedse doelman Isaksson en maakte zijn tweede treffer. Dankzij Toivonen en Strootman behaalde PSV een gelijkspel, mede doordat Hapoel in de slotfase met tien man speelde.

Bij PSV keert Jan Vennegoor of Hesselink na vijf seizoenen terug. De 32-jarige aanvaller, die al een paar weken mee trainde, tekende gisteren een contract voor de rest van het seizoen. Vennegoor of Hesselink speelde tussen 2001 en 2006 ook voor PSV. De oud-international was transfervrij nadat zijn contract bij Rapid Wien in juni afliep.

Bij Schalke-Larnaca (0-0) liep Klaas-Jan Huntelaar na een botsing met zijn Duits-Kameroense ploeggenoot Joël Matip een dubbele neusbreuk. De Oranje-international is vannacht geopereerd. Vandaag zou hij een masker krijgen aangemeten. De kans is klein dat hij dit weekend in het competitieduel tegen Hannover meedoet.