‘Herverkiezing Sirleaf formaliteit’ na boycot stemronde presidentskandidaat Liberia

Caption: Presidential opposition candidate Winston Tubman speaks to supporters at a rally in Monrovia, Liberia Sunday, Oct. 16, 2011. Tubman, the top challenger in Liberia's presidential race, said Sunday that opposition parties may reconsider their decision to pull out of the process over claims of rigging, as no majority winner has emerged and the contest appears poised to enter a second round. (AP Photo/Jane Hahn)
Caption: Presidential opposition candidate Winston Tubman speaks to supporters at a rally in Monrovia, Liberia Sunday, Oct. 16, 2011. Tubman, the top challenger in Liberia's presidential race, said Sunday that opposition parties may reconsider their decision to pull out of the process over claims of rigging, as no majority winner has emerged and the contest appears poised to enter a second round. (AP Photo/Jane Hahn) Presidentskandidaat Winston Tubman spreekt zijn aanhangers toe in Monrovia op 16 oktober 2011. Vandaag maakte hij bekend dat hij de tweede stemronde boycot omdat hij de verkiezingscommissie beticht van fraude. Foto AP / Jane Hahn

Presidentskandidaat Winston boycot de volgende stemronde van de presidentsverkiezingen in Liberia. Hij bestempelt deze als een “corrupt politiek proces”. Eerder trokken zich al acht oppositiepartijen terug omdat zij verkiezingsfraude vermoedden.

Toen oordeelde het hoofd van de verkiezingscommissie James Fromayah al dat de verkiezingen eerlijk waren verlopen. Volgens hem willen de partijen “chaos veroorzaken” door de verkiezingsuitslagen niet te accepteren. De commissie heeft ook laten weten dat de boycot van Tubman geen gevolgen zal hebben voor de tweede stemronde op 8 november, meldt persbureau Reuters.

In de tweede stemronde moesten zittend president en Nobelprijs voor de Vrede-winnares Ellen Johnson Sirleaf en Tubman het tegen elkaar opnemen. Het hoofd van de verkiezingscommissie Fromayah stapte onlangs op om ervoor te zorgen dat Tubman mee zou doen. Tubman ondertekende na de eerste stemronde samen met de eerder genoemde oppositiepartijen een verklaring waarin zij stelden dat de verkiezingscommissie stemmen manipuleert in het voordeel van de zittende president Ellen Johnson Sirleaf.

Volgens buitenlandredacteur Toon Beemsterboer is Sirleaf met de boycot van Tubman zeker van een nieuwe termijn als president, aangezien de belangrijkste tegenkandidaat nu niet meer meedoet. Beemsterboer:

“De verkiezing is verworden tot een formaliteit. Volgens Tubman is er in de eerste ronde gefraudeerd – al is daar weinig bewijs voor – en hij vindt dat er geen garanties zijn dat dit niet weer gebeurt. Het hoofd van de kiescommissie is deze week opgestapt om ervoor te zorgen dat Tubman geen reden had voor een boycot. Maar daarna eiste Tubman dat de rest van de kiescommissie ook opstapte. Dat hij de tweede rond nu boycot, doet hij waarschijnlijk om gezichtsverlies te voorkomen, want de verwachting was dat Johnson Sirleaf zou gaan winnen. Nu is de verkiezing dus een formaliteit geworden, maar dat beschadigt wel geloofwaardigheid van deze verkiezing.”

    • Hans Klis