Papandreou lijkt hoe dan ook verloren voor vertrouwensstemming

Papandreu (r) werd gisteren door enkele parlementsleden toegejuicht nadat hij zei niet vast te zitten aan het pluche. Foto Reuters / Panagiotis Tzamaros

De Griekse oppositiepartijen blijven het aftreden van George Papandreou eisen. De premier zelf wil echter nog steeds met hen in gesprek over een eenheidsregering. Vanavond stemt zijn parlement of het nog vertrouwen in hem heeft.

Nu de oppositie halsstarrig blijft vragen om het aftreden van Papandreou, lijkt deze zijn wens van een eenheidsregering in Griekenland te kunnen vergeten. Oppositieleider Antonis Samaras wil dat de premier zijn ontslag indient. Hij vindt dat deze Europa en de euro op de rand van de afgrond zette met zijn opgeworpen van plan tot een referendum over het jongste noodhulppakket.

Maar voor de premier lijkt aftreden nog steeds geen mogelijkheid; hij ziet niets in snelle verkiezingen. Een eenheidsregering, waarin alle partijen verantwoordelijkheid dragen voor het beleid, zou juist meer rust brengen. Papandreou verzette zich, in elk geval publiekelijk, tegen oppositie-eisen als versnelde verkiezingen. Ook van het referendum zou hij alleen willen afzien als de oppositie zich achter het veelbesproken noodplan schaart.

Dagen lijken geteld

Zelfs al mocht de premier vandaag de vertrouwensstemming overleven, lijken zijn dagen geteld. Een deal tussen het socialistische kabinet en de conservatieve oppositie houdt volgens Reuters in dat Papandreou instemt met aftreden. Die afspraak zou gisteren binnenskamers al gemaakt zijn, maar is verder niet bevestigd.

Dat de premier niet tegemoet is gekomen aan de eisen van de oppositie maakt het volgens analisten echter des te onwaarschijnlijker dat hij vanavond steun uit diezelfde hoek mag verwachten. Papandreou’s partij PASOK heeft 152 van de driehonderd zetels in het parlement. Maar diverse partijleden twijfelen openlijk aan de koers van hun leider.